Stavební úřad v K. Varech čelí opět kritice - kvůli stavbě bytů

Karlovy Vary - Stavební úřad v Karlových Varech už je opět pod palbou kritiky opozičních zastupitelů. Tentokrát za to, že soukromé společnosti povolil postavit byty na objekt podzemních garáží. Původně mělo jít o veřejně prospěšnou stavbu, proto na ni firma získala pozemky od města lacino. Byty nad garážemi teď prodává až za patnáct milionů korun. Podle zástupců města nikdo zákon neporušil. Podle opozice ale zůstala řada sporných otázek.

Společnost, která dům v lokalitě Na vyhlídce postavila, koupila pozemek od města za výhodnou cenu. Podle opozičních zastupitelů na něm měla postavit jen podzemní garáže, tedy veřejně prospěšnou stavbu. „Na základě územního plánu tam smí stát podzemní garážovací dům,“ tvrdí opoziční zastupitel Petr Kulhánek.  

Podle Petra Kulhánka jde po podivném zhodnocení soukromých pozemků a následném zbohatnutí vedoucí stavebního úřadu o další sporné rozhodnutí. „Garáže jsou veřejně prospěšnou stavbou. Nikde není napsáno, že nemůže veřejně prospěšná stavba být spojená s komerční částí,“ hájí postup stavebního úřadu jeho vedoucí Ivana Doubová. „Ta stavba je naprosto v souladu s územním plánem. Je to také prokázáno i odvoláními, které proti této stavbě byly podány,“ dodává náměstek karlovarského primátora Petr Keřka.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí kraj posuzoval stavbu garáží a dvou podlaží pro komerční účely. „Poté, co stavebník změnil využití objektu na garážovací dům a bytové jednotky, se k nám už nikdo neodvolal. Čili jsme to neposuzovali,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu v Karlových Varech Andrea Bocková. „Zcela určitě ty byty napomáhají ekonomice celého domu. Pomohou zaplatit z části úvěr a ten zbytek je na těch garážích,“ doplňuje předseda představenstva společnosti TEI Martin Hájek.

Jednatel společnosti, která dům postavila, je přesvědčen, že nikdo zákony neporušil. Spor teď bude muset zřejmě posoudit ministerstvo pro místní rozvoj. „Pokud bude ministerstvo v této věci osloveno, tak se bude řídit platnými právními předpisy a vydá jasné rozhodnutí,“ slibuje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayer.  

Rozhodnutí ministerstva opoziční politici poté použijí jako podklady pro další jednání zastupitelstva.