Vzájemné spory brání úklidu sesutého svahu v Karlových Varech

Karlovy Vary - Různé výklady lesního a silničního zákona způsobily, že se omezení dopravy v centru Karlových Varů protahuje. Dopravní i administrativní problémy tady mají jednoho jmenovatele - sesutý svah na jedné z komunikací. Už v dubnu se z něj zřítily obrovské kameny a zavalily i část silnice. Od té chvíle se vede spor o to, kdo má místo opravit a zajistit bezpečnost provozu. Dohady mezi státem a městem bude muset zřejmě rozhodnout krajský úřad.

Svah a část skály se nad karlovarským průtahem zřítily vlivem dešťů a tajícího sněhu už před dvěma měsíci. Silničáři jeden jízdní pruh uzavřeli a od té doby zde veškerá aktivita ustala. „Není úplně jasné, kdo by měl svah zasanovat. Zda je to majitel komunikace, nebo zda je to majitel toho přilehlého pozemku,“ vyjádřil podstatu celého problému mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Radnice se se správcem silnice dohodla prozatím na částečném řešení. Podle slov Kopála magistrát odstraní sesutou zeminu a kamení. Kdo bude svah sanovat jako celek, však ukáže až další posouzení. Už nyní je jasné, že zajištění svahu bude stát miliony korun. Město by tak muselo omezit jiné investice. Podle radnice by tak měl bezpečnost na silnici zajistit její majitel.

Reportáž Marka Štetiny (zdroj: ČT24)

„My se tomu samozřejmě bráníme a nesouhlasíme s tím. Pokud kraj takto rozhodne, tak se budeme odvolávat,“ uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic Karlovy Vary Radomil Havrda. „Kraj hledá statika, který by byl odborníkem na tyto geologické záležitosti a teprve na základě znaleckého posudku se rozhodne o krocích této sanace a také o tom, kdo sanaci provede,“ odpovídá mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. Řidiči musí s omezením dopravy na průtahu počítat ještě nejméně dva měsíce.