Festival Karlovým Varům pomůže

Karlovy Vary - Mezinárodní filmový festival zachraňuje tržby karlovarských hoteliérů a obchodníků. Hoteliéři odhadují, že v důsledku hospodářské krize od začátku roku prodělali až třetinu obvyklých tržeb oproti loňskému roku. Během deseti festivalových dnů ale vydělávají miliony korun a polepší si i obchodníci a stánkaři. Nával turistů však také láká zloděje, návštěvníky festivalu proto kromě pracovníků české obchodní inspekce chrání také policisté.

Turistů přijelo od začátku roku do největších českých lázní o 15 procent méně než loni. Hotely navíc musely začít zlevňovat, propady výdělků některých hotelů přesahují 30 procent. To však neplatí během festivalu. „Celkový přínos je minimálně v řádech desítek milionů korun,“ vysvětluje krajský předseda Asociace hotelů a restaurací České republiky Jiří Švaříček. Generální ředitel hotelu Thermal Josef Pavel doplnil: „V době festivalu máme obsazenost hotelu na 97 procent, to je nárůst.“

Během deseti festivalových dnů vydělávají kromě hoteliérů také obchodníci i stánkaři a nával turistů láká také zloděje. Návštěvníky festivalu proto kromě pracovníků české obchodní inspekce chrání také policisté. „S kapsáři jsme se setkali už před samotným zahájením festivalu. Takže tu skutečně jsou,“ potvrdil velitel Městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V Karlových Varech žije více než 50 tisíc stálých obyvatel. Magistrát odhaduje, že během festivalu se v ulicích města pohybuje přibližně dvojnásobný počet lidí, ubytovací služby přesto ještě nabízejí stovky volných lůžek. „Letos lidé hledají levnější ubytování, než to bylo v minulých letech,“ uvedla zástupkyně ubytovací agentury Markéta Jiříková. Není podle ní pochyb o tom, že letos lidé šetří výrazně víc než v předchozích ročnících.

Nápor očekávají ubytovací agentury koncem festivalu, kdy by měly do města přijet další tisíce lidí.