Němečtí vojáci už mají klid

Cheb - Starou část hřbitova v Chebu upravuje dvacet šest mladých lidí z Německa a z Polska. Přijeli na dvanáctidenní setkání, které pořádá bavorský Lidový spolek pro péči o válečné hroby. Ten se před dvěma lety dohodl s chebskou radnicí na uložení ostatků pěti tisíc německých vojáků, kteří padli za druhé světové války na českém území. Za zřízení válečného pohřebiště zaplatil 25 milionů korun. Najít důstojné místo se mu však dlouho nevedlo, narážel na výmluvy a předsudky o starém nepřátelství. Nakonec se spolek dohodnul s chebskou radnicí.

Podobná setkání organizuje Lidový spolek pro péči o válečné hroby už 7 let na polském území, tam je německých válečných hřbitovů mnohem víc než v Česku. Mladí, kteří na setkání jezdí, jsou především z církevních organizací. K účasti na setkání je vede většinou zájem o historii a poučení. Loni v listopadu spolek po dlouhých peripetiích pohřbil ostatky vojáků, které v souladu se ženevskými konvencemi exhumoval na různých místech v České republice.

Najít důstojné místo se mu dlouho nevedlo. Neúspěšně jednal s pražským magistrátem, s radnicí v Mariánských Lázních i v dalších městech, narážel na výmluvy a předsudky o starém nepřátelství. Nakonec se spolek dohodl v Chebu. I tady však radnice rozhodovala v bouřlivé atmosféře. Prezident spolku Reinhard Führer tehdy řekl, že chce o smíření usilovat hlavně přes mladé lidi. „Navštívili jsme Terezín a Lidice, kde jsme dětem vysvětlili, k čemu tam došlo,“ uvedl člen spolku Holger Klawitter. Místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS) doplnil: „Spolek pro péči o válečné hroby má zkušenosti z Evropy, kde se podobným způsobem dokázalo některé předsudky odstranit.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Němečtí organizátoři velmi stáli o to, aby se letošního setkání zúčastnili i mladí z Česka. To ovšem narazilo na problém, že jsou prázdniny. Jedna z polských účastnic ovšem řekla, že v Polsku mají prázdniny také.

Hroby německých vojáků
Zdroj: ČT24