Včelaření znovu nabírá dech

Západní Čechy - I přestože české včelařství loni zasáhla těžká rána, kdy kvůli nemoci uhynulo až osmdesát procent včelstev, zdá se, že se vše postupně obrací k lepšímu. A co víc, těžká krize přinesla oboru i něco dobrého - včelaři začínají svoje chovy svědomitě léčit a oboru se věnuje čím dál víc mladých lidí. Skutečnost, že začínají včelařit i mladší ročníky, je podle odborníků nejlepší zpráva, kterou mohlo české včelařství potkat. Přispěly k tomu jistě i dotace, které rapidně snižují vstupní náklady.

Loňská sezona byla pro včelaře těžká, roztoč varoázy místy vyhubil většinu včelstev. V současné době se situace mění, včelaři letos získali dotace, aby mohli svoje chovy rychleji rozvíjet a začít svědomitě léčit. „Včelstva se částečně ozdravila,“ potvrdil učitel včelařství Jan Stupka. Dotace rapidně snižují vstupní náklady, a to ke koníčku, který dosud patřil hlavně lidem přes padesát let, přilákalo i mladší ročníky.

Podle včelařů je nejdůležitější právě to, aby jim vyrůstal nový včelařský dorost. „Je třeba k sobě mít nějakého zkušeného včelaře a od toho získávat informace,“ uvedl včelař Jiří Hrbáček. Jiří Šneberk se k včelaření teprve připravuje: „Viděl jsem, že to jde, a tak si určitě nějaký úl pořídím, asi na jaře.“ Pavel Trnka dodal: „Z toho, co jsem do včelaření vložil, dotace asi 50 procent vrátí zpět.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle učitele včelařství Jana Stupky je skutečnost, že začínají včelařit i mladí, nejlepší zprávou, kterou mohlo české včelařství dostat. Například v Anglii je nyní včelaření doslova v módě a kurzy pro začátečníky jsou beznadějně přeplněné.