Rokycany chtějí zvýšit nájemné

Rokycany - Radnice v Rokycanech připravuje radikální zdražení nájmů v obecních bytech. Jako jedna z prvních využila možnost, kterou jí dává vyhláška ministerstva pro místní rozvoj, a zvedla ceny na maximální možnou hranici. Paradoxní je, že nejvíc - téměř dvakrát tolik - zaplatí obyvatelé bytů nejnižších kategorií.

Z původních více než dvou tisíc obecních bytů už rokycanská radnice většinu prodala. Zbývá jich 500. Řada z nich je ale přes 30 let stará a město potřebuje pokrýt náklady na jejich náročnou údržbu. To je hlavní důvod, proč radnice na radikální zdražení nájmů přistoupila, jak podotkl místostarosta Rokycan Jaroslav Mráz (ODS).

Nejvíce se zdražení dotkne bytů nejnižších kategorií. Tam lidi za nájem zaplatí o 80 procent více. Přestože jde v Rokycanech o historicky největší zdražení nájmů, jejich výše není podle starosty nijak dramatická. Starosta Rokycan Jan Baloun (ODS) dává za příklad dvojnásobné nájmy v Plzni, přičemž průměrné platy v obou městech jsou stejné.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Například nájem za obecní byt čtvrté kategorie o velikosti 40 metrů čtverečních se po zdražení vyšplhá z původních 900 na 1 600 korun za měsíc.