Na Svatém Kříži jsou celníci stále vytížení

Svatý Kříž (Chebsko) - Skoro tři sta tisíc párů obuvi a textilu, přes dva tisíce kartonů nekolkovaných cigaret nebo víc než čtyřicet tisíc pirátských DVD a CD nosičů - to je zboží, které jen od začátku roku objevili chebští celníci. Čísla ve statistikách rostou i přes časté kontroly a pravidelné akce. Každodenní válka celníků s padělateli přináší různá překvapení a zvraty. Škůdci se v poslední době modernizují a ke své činnosti stále častěji využívají internet.

Při běžné kontrole tržnice na Svatém Kříži u Chebu našli celníci stovky padělků značkového textilu a navíc raznice na potisky Adidas, Nike, Hugo Boss nebo Diesel. Celníci se domnívají, že v mnoha případech se stane z čistého trička anebo bundy nelegální výrobek až přímo na stánku. Padělatelé se tak vyhnou riziku při převážení zboží. „Trhovci mají pouze raznice, výroby jsou mobilní a jezdí podle zájmu k jednotlivým stánkům,“ potvrdil ředitel Celního úřadu v Chebu Roman Šťovíček.

Každodenní válka celníků s padělateli přináší různá překvapení a zvraty, jako na příklad na kraji lesa u Františkových Lázní. Někdo zde vyhodil kompletní manufakturu na pirátské CD a DVD: blokové vypalovačky, znehodnocené tiskárny. „Svědčí to o tom, že jsou pod určitým tlakem. Dostanou-li se do úzkých, snaží se zbavit výroben za každou cenu,“ vysvětlil ředitel Šťovíček. Jaromír Soukup z IFT (Mezinárodní federace výrobců ve fonografickém průmyslu) doplnil: „V současnosti se hmotné šíření mění spíše na šíření nehmotné, tedy s využitím internetu.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Radikální snížení počtu odhalených padělků platí jenom v případě DVD a CD. Padělků textilu, bot, cigaret a dalších výrobků, nacházejí celníci navzdory soustavným kontrolám víc, než loni.

Razie ve Svatém Kříži
Zdroj: ČT24