Záplavové pásmo brání Hroznětínu v rozkvětu

Karlovy Vary - Přezdívky mrtvé město se Hroznětín na Karlovarsku zřejmě v nejbližších letech nezbaví. Kvůli rozsáhlému zátopovému pásmu řeky Bystřice se obec nemůže rozvíjet. Stovky milionů korun na úpravy koryta radnice nemá. Její vedení teď přichází alespoň s částečným řešením, celková revitalizace života v obci může trvat i deset let.

Hroznětínská radnice má desítky žádostí o pozemky k bydlení, zastupitelé už i vytipovali místa, kde by mohly stát rodinné domy. Protože ale téměř 70 procent obce leží v záplavové oblasti, lidé tam stavět nemohou. Problémy mají i ti, kteří u řeky žijí desítky let, pojišťovny jim například vypovídají pojistky proti záplavám.

Úpravou koryta by se mohlo záplavové pásmo zmenšit, k tomu ale Hroznětín potřebuje sehnat 200 milionů korun. Na takové peníze malá obec dosáhnout nemůže a řešením nejsou ani dotace. „I kdyby tam byla 10procentní účast obce, což je otázka 20 milionů, na to obec doopravdy nemá,“ krčí rameny místostarosta Hroznětína Martin Maleček. Okolí řeky proto bude radnice upravovat postupně.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Pomoci by měl kraj i vodohospodářské posudky

Na prvním ochráněném území by mohlo stát až 15 domů. Podle Malečka se již zpracovává projekt stavby valů a terénních úprav, které umožní alespoň částečné vypuštění lokality ze zátopové části. Hroznětínu by mělo pomoct i to, že vodohospodáři budou podle nových poznatků posuzovat záplavová pásma, která by se tak mohla mírně zmenšit.

Pomoc připravuje i krajský úřad. „Karlovarský kraj bude na základě vodního zákona přispívat na protipovodňová opatření od příštího roku ze svého rozpočtu,“ přislíbila mluvčí kraje Andrea Bocková. Příští rok chtějí radní dokončit plány na úpravy části koryta. Stavební firmy by mohly začít zpevňovat břehy v roce 2011. Zúžit zátopové pásmo podél celého toku Bystřice ale potrvá ještě nejméně 10 let.