Plzeňský magistrát vystěhuje mladíka, který se stará o rodinu

Plzeň - Romské organizace kritizují plzeňský magistrát kvůli případu devatenáctiletého Roma Václava Mika. Chlapci a jeho dvěma sourozencům, které má v pěstounské péči, hrozí kvůli dluhům na nájemném vystěhování z bytu. Magistrát se kritice brání tvrzením, že v případu nemůže nic dělat, protože nyní čeká na rozhodnutí soudu.

Matka tří dětí, která v bytě bydlí, se o své potomky nestará, péči o nezletilé sourozence proto převzal nejstarší z nich. „V září 2008 se o nás matka přestala starat, vzal jsem to do ruky já a požádal jsem soud, aby mi svěřili do péče Filipa a Verču,“ uvedl pro ČT Václav Miko. Dluh domácnosti na nájemném se vyšplhal podle magistrátu na 84 tisíc korun. Splácet jej postupně prý ale Václavu Mikovi magistrát nepovolil.

Situace je podle radnice v současnosti patová z toho důvodu, že matka sourozenců Irma Miková údajně podala žalobu proti výpovědi z bytu k soudu, a magistrát tak musí čekat na jeho rozhodnutí. Miková ale pro ČT uvedla, že žalobu nepodávala ona, ale její exmanžel.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„Magistrát města Plzně neprojednával vystěhování Václava Mika a jeho sourozenců. Nejprve je potřeba dořešit smluvní vztah s jeho matkou, která děti opustila a dopustila, aby se ocitly v takovéto složité situaci,“ vyjádřila se pro ČT Edita Vighová z plzeňského magistrátu.

Pro sebe, šestnáctiletého bratra Filipa a téměř osmnáctiletou sestru Veroniku začal Václav Miko shánět nové bydlení. „Nechci v tom bytě bydlet, podal jsem žádost o byt jako každý občan a rád bych ho od magistrátu dostal,“ řekl ČT Miko. Jeho žádost podporují také místní romské organizace.