V Přešticích sluneční elektrárny nechtějí

Přeštice – Velký boom zažívají na západě Čech sluneční elektrárny. V Přešticích se ale proti nim brání stavební uzávěrou. Radním se totiž nelíbí, že by plánovaný solární park v průmyslové zóně – a z části i mimo ni – blokoval rozsáhlé pozemky jen kousek od centra a městu by nepřinesl větší užitek.

Městská rada se nechce tak velkého území vzdát a rozhodla o dočasné stavební uzávěře, což potvrdil starosta Přeštic Petr Fornouz (ODS). Investoři si budou muset rok počkat na nový územní plán. Ten už ale v rozvojové zóně pozemky využitelné na solární panely maximálně omezí.

Místostarosta Přeštic Antonín Kmoch (SNK) říká, že zájem města je přednější. Zbyněk Mišák z odboru životního prostředí upřesnil, že mezi požadavky města patří delší časové zhodnocení pozemku, vhodnější výroba a větší užitky pro všechny.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Solárním parkům nahrává krize. Na velkých industriálních pozemcích se staví jen málo, a tak jsou sluneční elektrárny jednoduchým řešením, jak mohou prázdné parcely alespoň něco vydělat. Trvá ale dlouho, než se zaplatí, a tím se pozemek dlouhodobě zablokuje.

Regionální mluvčí společnosti ČEZ Martin Sobotka informoval, že prvních deset let si elektrárna vydělává na sebe, dalších deset roků však vydělávají občané. Radnici vadí také to, že sluneční elektrárna nepřináší žádná nová pracovní místa.