Radní Plzně rezignoval kvůli konfliktu se strážníky

Plzeň - Plzeňský městský radní Karel Paleček (ODS) dnes rezignoval. Byl odpovědný za bezpečnost a řízení městské policie. Odchod odůvodnil v dopise primátorovi Pavlu Rödlovi (ODS) nedostatečnou podporou pro své další reformní kroky v městské policii a tím, že ji prý nemůže dál efektivně řídit. O post ho připravil hlavně konflikt, při němž se v červnu střetl v jednom z barů s městskými policisty. Primátor je rád, že se celá situace vyřešila takto.

Paleček a místostarosta třetího městského obvodu Stanislav Kopáček (ODS) se dostali do sporu se strážníky na oslavě v baru Utopia po akci obvodu. Strážníci tehdy kvůli stížnostem lidí na hluk do baru opakovaně vyjížděli. Oba politici je údajně zastrašovali a Kopáček podle tvrzení strážníků navíc vyhrožoval jedné městské policistce postihem. „Prohlašovali v Plzni známé věty - víte, kdo já jsem, já jsem radní pro bezpečnost a jděte si hledat jiný bar,“ řekl ČT Rödl. Politici tato tvrzení zpochybnili.

Paleček přitom v Plzni rozjel projekt, který se zaměřuje na rušení nočního klidu a podávání alkoholu mládeži. Případem se zabývala také oblastní ODS, dnes se měla mimořádně sejít. Tím, že Paleček rezignoval, se už nebude k případu vyjadřovat.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Paleček tvrdí, že neměl podporu od strážníků

Paleček v dopise primátorovi shrnul svoje působení na radnici a připomněl projekt Bezpečné město, který podle něj přináší oproti minulosti značná zlepšení. Stěžoval si ale na to, že pro reformy nenašel dostatečnou podporu - například že strážníci bojovali proti zavedení žlutých reflexních prvků do výstroje. „Vyvrcholením pak je kauza v nočním klubu Utopie, která byla strážníky prokazatelně záměrně zkreslena a následně takto medializována,“ tvrdí Paleček. K jeho tvrzení se přiklání i obsluha baru. „Nic se tu nedělo, nebyl tu důvod, aby sem někdo jel něco řešit,“ dodal provozní restaurace Josef Hlaváček.

Tvrzení o bojkotu Palečka ze strany strážníků Rödla zaskočilo. Paleček mu prý až dosud spolupráci s městskou policií prezentoval jako dobrou. Pokud ho ovšem strážníci skutečně bojkotovali, vidí to Rödl jako Palečkovo manažerské selhání. Primátor přesto hodlá nechat prověřit práci městské policie.

Radní skládá funkci už podruhé

Dvaatřicetiletý právník Paleček už z funkce radního odstupuje podruhé. V minulém volebním období v březnu 2004 složil funkci kvůli spornému využití daru 700 000 korun z městské pokladny.