Byrokracie veřejně prospěšných prací zatěžuje Karlovarsko

Karlovarsko – Na Karlovarský kraj se ze všech stran hrnou stížnosti kvůli zaměstnávání lidí pro veřejně prospěšné práce. Systém podle starostů a neziskových organizací neúměrně zatěžuje velká byrokracie. Někteří z nich se proto rozhodli veřejně prospěšné práce vůbec nevyužívat, mají totiž jen samé špatné zkušenosti. Starostové vidí největší problém v tom, že zaměstnávat lidi prostřednictvím veřejně prospěšných prací vyžaduje dostatek úředníků, kteří zvládnou náročnou administrativu.

Horní Slavkov využívá k úklidu města a drobným opravám více než 40 lidí. Třetinu platí pracovní úřad prostřednictvím radnice, větší část dostává peníze od sociálního odboru. Za lidi má ale zodpovědnost radnice. Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS) dodala, že všichni zaměstnanci musí mít ochranné pomůcky, s čímž je spojená bezpečnost práce a další administrativní úkony.

Starosti s vytvářením pracovních míst pro nezaměstnané mají i neziskové společnosti. Koordinátor obnovy botanické zahrady v Bečově Jiří Šindelář informoval o kolísavé pracovní morálce a upozornil také na časté ztrácení nářadí a pracovních pomůcek. Karlovy Vary stále zjišťují jak nezaměstnané ve městě uplatnit a neporušit přitom komplikovaná pravidla.

Reportáž a vstup Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Úředníci na radnicích s rozšířenou působností, kteří papírování starostů vyřizují, se brání, že zjednodušit systém nemůžou. Jak sdělil mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek, pokud by nedošlo k dodržení všech náležitých administrativních kroků, došlo by k porušení zákona.

Úředníci ministerstva práce a sociálních věcí poměrně nový zákon analyzují. Pokud by se ukázalo, že je nutné systém změnit, ministerstvo tak prý učiní. Nyní je ale podle něj na hodnocení tohoto zákona ještě příliš brzy.