Na přehradě Jesenice chybí základny záchranářů

Chebsko - Profesionální hasiči a policejní potápěči trénují na přehradě Jesenice u Chebu záchranu tonoucích. Majitelé četných kempů se na to ale dívají s nedůvěrou. Hasiči a policisté podle nich při vší snaze nemohou přijet k tonoucím včas. U Jesenice chybí základny vodních záchranářů. Několik jich tu měli před lety dobrovolníci. Svou činnost ale radikálně omezili.

Hasiči i policejní potápěči prokazují, že své řemeslo umí. Čluny i další techniku mají na úrovni. Jejich základny ale jsou až v několik kilometrů vzdáleném Chebu. „Profesionální hasiči nemohou garantovat dojezdovou rychlost k místu události. My můžeme garantovat výjezd, který je u profesionálních hasičů do dvou minut. Ostatní záleží na dopravní situaci, na počasí a ostatních aspektech, které ovlivňují rychlost našich záchranářů,“ říká mluvčí HZS Karlovarského kraje Alena Ryvolová. „Rychlost je velmi důležitá, protože už po třech minutách, co je člověk pod vodou, mu začínají odumírat mozkové buňky,“ dodává mluvčí Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje Lukáš Hutta.

Letos mají dobrovolní vodní záchranáři základnu přímo u Jesenice jenom v kempu Ronak. Služby tady drží díky důchodcům ze svých řad od června do září. „V minulých letech to bylo tak, že tady byla tři místa, kde byli záchranáři. Počítalo se se čtyřmi lidmi a bylo to nastavené tak, že pokud ta místa budou obsazena, tak dojezdový čas bude pět až sedm minut,“ informuje majitel autokempinku Dřenice Karel Houška.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Dobrovolní vodní záchranáři měli dříve další dvě základny. Ty však byli nuceni zrušit. „Nejsou na to lidi ani peníze, protože nejsme dotováni státem. Podporují nás pouze město a kraj,“ uvádí vodní záchranář Vladimír Král. V některých letech se v přehradě utopí až tři lidé. Přibližně stejný počet se podaří ročně zachránit.