Starosta dostal podmíněný trest kvůli bagristovi, chce proto rezignovat

Plzeň - Starosta České Břízy na Plzeňsku Milan Pondělík chce odejít z funkce. Okresní soud mu totiž uložil měsíční podmíněný trest za to, že bagrista najaté firmy překopl dálkový optický kabel, který prochází obcí. Dvě sousední vesnice proto zůstaly tři hodiny bez pevných telefonních linek. Starosta se brání tím, že bagrista tehdy vůbec neměl nařízeno jít lžící pod zem, ale jen rozhrnout přivezenou ornici po pozemku. Podmíněný trest ho zaskočil - nikomu prý neublížil, nikoho neohrozil a šlo jen o náhodu.

Soudce Ladislav Mrzena ale o správnosti rozsudku nepochybuje. Nedbalost kvalifikoval jako neúmyslnou, a proto je trest nejnižší možný. „Je to prostě vyžadování zákona. O nic jiného než dodržování pravidel nejde,“ vysvětluje soudce. Rozsudkem chtěl upozornit na to, že má starosta obce povinnost upozornit firmu na vedení kabelů pod zemí. Stačilo, kdyby ho nechal vyznačit nebo firmu byť jen ústně informoval, tahle jediná věta by ho zachránila. 

Starosta ale nechápe, čím se provinil - kromě toho, že před lety podepisoval za obec s telekomunikační společností smlouvu o umístění kabelu. „Připadám si jako vyvrhel společnosti, protože jsem se snažil vždycky pracovat tak, abych se nemusel za nic stydět,“ postěžoval si Pondělík. A za starostou stojí i místní obyvatelé, kterým připadá trest nespravedlivý a starostu jinak chválí. „Když se na to každý vykašle, tak nebude dělat nikdo nic a nic se nezkazí,“ podotkla jedna z obyvatelek České Břízy.   

Starostové malých obcí vykonávají funkci jako neuvolnění, což znamená, že zároveň chodí i do civilního zaměstnání. Podle nich je přísný trest pro Milana Pondělíka typickým příkladem nevděčnosti jejich práce. „Nemůžeme být přece u každého výkopu, u každý práce, to nejde, a tak si najímáme firmy, a ty by snad za to měly odpovídat,“ domnívá se starosta Jarova Mojmír Fencl. Také Pondělík si stěžuje, že mu starostování zabírá čas o víkendech i odpoledne a při zařizování věcí musí všude jezdit vlastním autem. „Prostě nepřetržitá pracovní doba,“ shrnuje starosta České Břízy. Po soudním rozsudku tak už jenom plánuje dokončit rozdělanou práci a koncem roku chce rezignovat.