Nemocnice Planá přijala po 7 letech prvního pacienta

Planá (Tachovsko) – Nemocnice Planá, jediné lůžkové zařízení na Tachovsku, po téměř sedmi letech od uzavření přijala v úterý prvního pacienta. Nestátní zdravotnické zařízení Swiss Med Clinic (SMC) v ní počátkem srpna provedlo první plastickou operaci. Služby, které zatím nemocnice nabízí, jsou ale vzdálené představám o spádové nemocnici. Hejtmanství zaskočily i návrhy majitele areálu, že by další rozšíření zdravotní péče mělo být v režii anebo za finančního přispění kraje.

Klinika chce mít přes polovinu zahraničních pacientů a navazuje proto spolupráci s agenturami organizujícími zdravotní turistiku. „Díky úspěšné zkušební operaci, která byla objednána německými partnery, jsme byli zařazeni do sítě klinik plastické chirurgie a už na září máme objednány další zákroky,“ uvedl Dan Romportl ze SMC. Nemocnice nyní zaměstnává 50 lidí, pracuje pro ni 12 lékařů. „Nejde o žádné plastické chirurgy. Kapacity na tento obor pronajímáme českým klinikám a ony samy u nás operují,“ dodal Romportl.

VZP zatím kývla jen na proplácení ambulantní péče

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Cílem SMC je kromě oddělení dlouhodobé intenzivní péče také jednodenní péče na lůžku s příslušnými ambulancemi v oborech chirurgie, ortopedie, gynekologie, urologie, otorinolaryngologie a anesteziologie. VZP ale zatím kývla jen na proplácení ambulantní péče. Nemocnice s ní zatím uzavřela dohodu, že od září převezme ambulance chirurgických oborů, nyní provozovaných tachovskou poliklinikou. Ambulance nechirurgických oborů bude dále provozovat poliklinika. Ve finální fázi jsou ale dohody s oborovými zdravotními pojišťovnami.

Tříhektarový areál nemocnice koupila před dvěma lety společnost FFUS za 40 milionů korun. Do úprav nejnovějšího pavilonu vložila přes 60 milionů korun a chce se postupně dostat až na 200 lůžek, což byla kapacita zařízení před uzavřením. Moderní klinika se 45 lůžky, čtyřmi velkými a třemi malými operačními sály a jednotkou intenzivní péče je podle provozního ředitele Petra Svobody plně připravena k poskytování špičkové zdravotní péče. Sází také na krátké objednací lhůty a nadstandardní pooperační péči.

Tachovský okres potřebuje klasickou nemocnici se všemi obory 

Podle starosty Plané Petra Vrzala ale tachovský okres potřebuje klasickou nemocnici se všemi obory. Investice na vybudování takové nemocnice se ale podle Lumíra Žily z FFUS bude pohybovat v úrovni několika set milionů korun, které vlastník nemocnice nemá. Vybudování spádové nemocnice je tak podle FFUS na kraji. Hlavní pavilon nemocnice se čtyřmi operačními sály a dvěma sty lůžky přišel stát v 80. a 90. letech na čtvrt miliardy korun. „Rozhodně by tam patřila lůžka interní a chirurgická a to se budeme snažit prosadit,“ dodala hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová.

Operační nástroje
Zdroj: ČT24