Západ Čech zaznamenal první mrazíky

Karlovy Vary - Meteorologové zaznamenali první mrazy - v Šindelové na Karlovarsku a na Horské Kvildě. Tam přístroje naměřily minus 3,4 stupně Celsia. Teplotu ale neoznačili meteorologové za něco mimořádného. Podle odborníků se budou nízké teploty objevovat častěji navzdory tomu, že je stále léto.

Ve dvou metrech nad zemí v Šindelové přístroje ukázaly teplotu minus 0,5 stupňů Celsia, v pěti centimetrech nad zemí minus 2,2 stupně. Dnešek se tak na západě Čech stal jedním z prvních dnů, kdy teplota klesla pod bod mrazu. Na Horské Kvildě dnes ve dvou metrech nad zemí dokonce naměřili 3,4 stupně Celsia pod nulou.

Šindelová je lokalitou na Karlovarsku, kde se vyskytují mrazy nejčastěji a patří mezi nejstudenější místo. „Naše lokalita je známa mrazem, který máme každý měsíc. Letos po dlouhých letech byl červenec měsícem, kdy se mráz neobjevil. Raritní je i srpen, když se mráz objevil až na samém konci měsíce,“ uvedl Rudolf Kovařík, meteorolog ze Šindelové. První mrazíky ve dvou metrech bývají podle jeho slov běžné už tak po 15., 18. srpnu, letos přišly podstatně později.