Spory o spalovnu v Chotíkově pokračují i po referendu

Chotíkov (Plzeňsko) - Obyvatelé Chotíkova na Plzeňsku v pátečním referendu podpořili stavbu spalovny komunálního odpadu, kterou zde chce vybudovat Plzeňská teplárenská. 52 % (312 z celkových 603) platných hlasů v referendu bylo pro spalovnu. V obci je 788 oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, muselo přijít 35 procent z nich. Spory zastánců a odpůrců stavby, které od počátku plánovanou stavbu provázely, ale přetrvávají i nadále.

Spalovna by měla vyrůst na skládce na území Chotíkova a sousedního Města Touškov. Oběma radnicím slíbila teplárna v případě stavby desítky milionů. „Peníze půjdou do infrastruktury, do školy, mateřské školy, čistírny odpadů, svozu odpadu pro obyvatele zdarma a dalších věcí,“ uvedl starosta Chotíkova Vítězslav Blažek (Nez).

Odpůrci spalovny ale nehodlají ustupovat. „Pro nás ten boj teď teprve začíná,“ uvedla Kateřina Moučková ze sdružení Chotíkov. Některé občanské iniciativy tvrdí, že v okolí dramaticky vzroste doprava. Navíc má podle nich i odborných meteorologických posudků vyrůst spalovna na návětrné straně Chotíkova, což prý mnohem více potrápí nedalekou Plzeň. „To zařízení má desetkrát přísnější normy na zatížení životního prostředí než například elektrárny nebo teplárny,“ řekl pro ČT ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Teplárna garantuje obcím splnění veškerých zákonných ekologických a emisních limitů. Studie proveditelnosti doporučila roštovou spalovnu s roční kapacitou 60 000 až 100 000 tun odpadu za 2,5 miliardy korun. Spalovnu teď čeká první rozsáhlá studie posouzení vlivu na životní prostředí.

Plány spalovny
Zdroj: ČT24