Václavské náměstí – jedno z nejšpinavějších turistických míst Evropy

Londýn - Václavské náměstí se podle britského deníku The Times zařadilo mezi nejšpinavější evropské turistické atrakce. Podobně jako zábavní třída Reeperbahn v Hamburku, hlavní ulice Damstraat v Amsterodamu nebo náměstí Pigalle v Paříži, se stalo Václavské náměstí rejdištěm prostitutek, drogových dealerů a jejich klientů. Davy turistů, které přicházejí obdivovat místní architekturu, jsou příležitostně okrádány kapesními zloději. Pražané i turisté by se však měli dočkat změny k lepšímu, chystá se totiž rozsáhlá rekonstrukce, která by z náměstí měla vytvořit příjemné a bezpečné místo plné kaváren a luxusních obchodů. Také se sem možná vrátí tramvaje.

Na náměstí proslulém občanskými protesty z roku 1989 dnes soutěží striptýzové kluby s přepychovými hotely, což je pro průměrného turistu poněkud smíšený zážitek. Redaktor The Times doporučuje zhlédnout místní nádhernou architekturu, jedním dechem však dodává, že je bezpečnější navštívit největší pražské náměstí přes den a nespouštět oči ze svých zavazadel.

Kapesní krádeže totiž náměstí charakterizují stejně jako prostitutky a drogoví dealeři. Praha si zde nechtěně vytvořila vlastní červenou čtvrť po vzoru londýnské Soho nebo amsterodamské čtvrti červených luceren. I když historik architektury Zdeněk Lukeš bere žebříček britského deníku s nadhledem, nelichotivé umístění Prahy by podle něj mělo být pro radní signál, že je nutné něco dělat.

Rozhovor s architektem Zdeňkem Lukešem (zdroj: ČT24)

Václavák se promění

Na rozdíl od některých jiných evropských destinací přiznává ale britský deník Praze snahu o nápravu, podobě jako Paříži na náměstí Pigalle. The Times si například všímá snížení počtu stánků rychlého občerstvení a zvýšení počtu policejních hlídek. Proměna celého prostoru také souvisí se stavem domů, které náměstí obklopují. „Jakmile bude valná většina domů zrekonstruována, tak se změní sortiment obchodů, které na Václavském náměstí jsou.“ Když se zde objeví luxusní obchody s vlastní ochrankou, radikálně to změní ráz místa. Na druhou stranu však hrozí, že poté již bude Václavák pro běžné Pražany příliš drahý, a tudíž nezajímavý.

Vrátí se tramvaje?

Návrh architekta Jakuba Cíglera, který zvítězil v soutěži o budoucí podobu náměstí, počítá s tím, že se zamezí přístupu automobilům a uvažuje se i o tramvajové dopravě. Takové změny však závisí na pražské magistrále, která náměstí přetíná v její horní části před Národním muzeem. „Dokud jedna z jejích větví nebude přeložena za muzeum, s celkovou revitalizací nelze začít,“ říká Lukeš, jeden z porotců architektonické soutěže.

Tramvaje na Václavském náměstí mají svá pro i proti. Nějaké spojení je zde prý potřeba, zejména kvůli starším či postiženým lidem, pro které je užití metra problém. Avšak zavedení tramvají je jednak nákladné a také její trolejové vedení by narušilo pohled na krásná průčelí domů.