Karlovy Vary podle EU pochybily, nedostanou 6,2 milionu

Karlovy Vary - Evropská unie nezaplatí Karlovým Varům kvůli pochybení při zadávání zakázek zhruba 6,2 milionu korun, jež měly dostat jako dotaci na mezinárodní projekt podpory lázeňství Thermae Europae. Z celkových nákladů 25 milionů korun tak bude muset město zaplatit 11 milionů korun, zatímco původně mělo uhradit 4,8 milionu korun. Zastupitelstvo proto dnes schválilo opatření, které zařadilo navýšenou sumu do výdajů.

„Nebyla vypsána výběrová řízení na dvě partnerské smlouvy s agenturami, které měly pomoci s realizací projektu,“ připustil pro ČT pochybení karlovarský primátor Werner Hauptmann. Trvá ale na tom, že jde o dobrý projekt, který posloužil propagaci lázeňství. Projektem se letos zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) a výkonná agentura Evropské komise pro vzdělání, audiovizi a kulturu (EACEA), stejně tak už zakázku prověřuje policie.

Projekt začal v roce 2006 a skončí letos na podzim. Je dotován z evropského programu Culture 2000. To, že město přijde o 6,2 milionu korun, s nimiž se počítalo, považuje za velmi závažné pochybení opoziční zastupitel Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa). Navrhoval usnesení, aby byl případ prošetřen a odhalen viník, který škodu způsobil. Jeho návrh koalicí ODS, ČSSD a SZ neprošel. „6,2 milionu korun je vysoká částka a při současné finanční situaci města je každá jednotka milionu velkou pomocí, takže jen mávnout rukou nelze,“ prohlásil pro ČT Kulhánek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Projekt Thermae Europae…

… byl orientován například na výstavu fotografií Lázeňství od antiky po dnešek, podporu výtvarné dílny nebo přípravu řady propagačních materiálů. Jeho součástí bylo mezinárodní sympozium k danému tématu ve Francii a řada mítinků a seminářů. Karlovy Vary jsou lídrem akce a přerozdělovaly evropské peníze dalším partnerům, kterými jsou například agentura Eurotec Consulting a města Varberg (Švédsko), Acqui Terme (Itálie), Velingrad (Bulharsko) a Piešťany (Slovensko).

Podle bývalé primátorky města Veroniky Vlkové podepsala předmětnou mandátní smlouvu, jejíž následky nyní zastupitelé řeší, tehdejší koordinátorka projektu a zastupitelka Monika Makkiehová. Ta ale jakoukoli odpovědnost za chyby rezolutně odmítá. Podpisem předmětných smluv prý byla pověřena zastupitelstvem přesto, že na nejasnosti v účetnictví už před rokem upozorňovala a žádala zastupitele, aby projekt zastavili. Makkiehová dokonce upozorňovala na předraženost některých zakázek a sama také kontaktovala policii. Primátor Hauptmann prý přesto zvažuje, že bude po bývalé koordinátorce peníze vymáhat.

  • Projekt Thermae Europae autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1116/111558.jpg
  • Thermae Europae autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1116/111564.jpg
  • Monika Makkiehová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1116/111560.jpg