Na cvičení v Hradci museli hasiči natáhnout 9 kilometrů hadic

Hradiště (Karlovarsko) – Největší cvičení hasičů v historii České republiky Forest Fires, které se právě odehrává ve vojenském prostoru Hradiště na Karlovarsku, se zaměřilo na koordinaci při hašení lesních požárů. Na akci dorazilo 500 hasičů z šesti českých krajů a sousedního Saska. Česko má s Německem v této oblasti uzavřenou mezistátní smlouvu, podle které by se měly sjednotit postupy při zahraniční spolupráci. Závažnost cvičení svou přítomností zdůraznili ministři vnitra ČR a Saska.

Cvičení začalo fiktivní evakuací 70 lidí do humanitárního tábora. Aby se akce co nejvíc přiblížila skutečnému zásahu, pomáhají hasičům pyrotechnici, kteří zapalují připravené dříví a používají stovky dýmovnic. „Cvičení připravujeme tak, aby aktéři nespali, aby dlouho nejedli, aby byli unavení a v té únavě museli pracovat,“ uvedl velitel cvičení Oldřich Volf z HZS Karlovarského kraje. Cvičení se připravovalo půl roku a od začátku mělo jasný scénář. „První jednotky nejsou schopné požár zvládnout, je nutné zabezpečit i povolání hasičů z celé republiky. Je zde problém s požární vodou,“ vysvětlil velitel zásahu Roman Krumhanzl z HZS Karlovarského kraje.

Hasiči museli z rybníka natáhnout 9 kilometrů hadic a použít čerpadla s výkonem 4 tisíce litrů vody za minutu. Do terénu vyrazila veškerá technika včetně hasebního tanku, letadel a vrtulníku. „Je to skutečně modelované na velkoplošný požár. V Česku takový hrozí konkrétně na Šumavě,“ prohlásil generální ředitel HZS ČR Miroslav Štěpán.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)


Proto českým hasičům pomáhali i kolegové z Německa, podle Miroslava Štěpána by se měly sjednotit postupy při zahraniční spolupráci. Česko má sice s Německem v této oblasti uzavřenou mezistátní smlouvu, to ale nestačí. „Měla by se nastavit jasná pravidla a nyní je příležitost, abychom takové jednání rozjeli,“ zdůraznil ministr vnitra ČR Martin Pecina (nez.). Ministr vnitra Saska Albrecht Buttolo (CDU) doplnil: „Spolupracujeme s Českem už v mnoha oblastech, proto nevidím problém ani ve spolupráci mezi zásahovými jednotkami.“

Cvičení pokračuje ještě celou neděli, kdy bude mít většina jednotek za úkol přesunout se k požáru na druhou stranu vojenského prostoru. Vyhodnocení celé akce bude mít vedení hasičů k dispozici do měsíce.