Ostravští studenti se směle pustili do Figara

Ostrava - Do odvážného projektu vstoupila Fakulta umění Ostravské univerzity. Studenti všech jejích hudebních kateder nastudovali Figarovu svatbu Wolfganga Amadea Mozarta. Operní představení, které zazní v italském originále, by mělo mladé talenty připravit na profesionální uměleckou dráhu. Studenti, kteří se doposud prezentovali pouze absolventskými koncerty, mají nyní možnost předvést celou šíři svých schopností. Opera totiž už dávno není jen o zpěvu, je zapotřebí získat i hereckou průpravu, naučit se orientovat na jevišti, sladit pohyb a zpěv a dodat postavě patřičný výraz.

„Díky projektu si studenti na vlastní kůži vyzkoušejí, jak se dělá opera. Otestují si umělecké dovednosti na profesionální úrovni před veřejností i odborníky,“ sdělil vedoucí katedry sólového zpěvu Alexandr Vovk.

Podle Veroniky Holbové, představitelky Hraběnky je pro všechny účinkující tato zkušenost nezaplatitelná. „Z pohledu diváka je to velká komedie, ale pro mne jako představitelku jedné z hlavních rolí je to velká dřina,“ doplnila další zpěvačka Petra Nedorostová a jejich kolega Juraj Čiernik, který je představitelem Figara, dodal: „Do budoucna v tom vidím zkušenost především v komplexnosti postavy, nedělají se nějaké výseky a části, prostě jsem nastudoval celou postavu od začátku do konce.“

Reportáž Kristýny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Režie opery se ujala Gabriela Haukvicová, dramaturgyně Národního divadla moravskoslezského, která v současné době připravuje kontinentální premiéru světového muzikálu Marguerite. „Pro leckteré studenty je to v podstatě první jevištní zkušenost a hned takhle divoká. Musí výborně zazpívat, ladit s orchestrem, musí splnit všechny herecké úkoly, musí si pohlídat všechny rekvizity a ještě si hlídat světla,“ upřesnila režisérka.

Dirigentem je Jakub Žídek. Představení studenti zkoušejí od podzimu loňského roku, premiéra je připravena na 12. března v divadelním sále Domu kultury města Ostravy. Reprízy se odehrají 14. března v 19 hodin ve Slezském divadle v Opavě a 15. března v 18 hodin opět v Domě kultury města Ostravy.

„Následně projekt předvedeme 24. dubna v Divadle Disk v Praze v rámci projektu OPERAce 2010, což je divadelní festival uměleckých vysokých škol a konzervatoří z celé republiky. Troufnu si říct, že jde opravdu o unikátní záležitost, protože v takovém rozsahu, kdy se na pódiu sejdou studenti všech hudebních kateder naší fakulty, se zde ještě nikdy nic neuskutečnilo,“ uvedl pro Moravskoslezský deník proděkan pro umění, vědu a zahraniční vztahy Fakulty umění Lukáš Michel.

  • Figarova svatba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1496/149505.jpg
  • Figarova svatba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1496/149504.jpg