Ostrava chce využívat elektronické aukce, aby ušetřila

Ostrava - Pomocí elektronických aukcí chce Ostrava ušetřit během čtyř let 400 milionů korun.Tímto způsobem se chystá nakupovat pokud možno vše, co město potřebuje ke svému chodu. Ať už to je kancelářský papír nebo elektrická energie. Do nového systému by se kromě magistrátu měly zapojit i městské organizace, jako jsou školy a školky, nemocnice nebo dopravní podnik. Nový systém chce město využívat od dubna a už letos chce s jeho pomocí ušetřit až 60 milionů korun.

Elektronickou aukci si už Ostrava vyzkoušela při nákupu elektřiny. Díky ní by tak měla letos ušetřit 16 milionů korun. Město chce co nejdříve tímto způsobem začít nakupovat také zemní plyn, pojištění, telekomunikační služby, kancelářské a čisticí potřeby nebo ochranné pomůcky. „To je nástroj, se kterým dříve nebo později začnou pracovat všechna města v České republice. Ten legislativní prostor byl vytvořen už v roce 2006,“ řekl primátor Ostravy Petr Kajnar.

Na neinvestiční nákupy vydá Ostrava ročně 4 miliardy korun. Město má totiž 15 tisíc zaměstnanců. Patří mu 14 akciových společností, 170 příspěvkových organizací a má celkem 23 obvodů. Snížení cen při nákupu nejrůznějších potřeb by proto mělo přinést úsporu alespoň 100 milionů korun ročně. A jak toho město dosáhne? Osloví dodavatele a pak uspořádá elektronickou aukci. „V elektronické aukci bude stanovena jakási porovnávací cena a ostatní mohou své nabídky upravit směrem dolů, tím se dostaneme na nejnižší cenu pro danou komoditu v daném čase,“ vysvětlil ředitel společnosti eCentre Vítězslav Grygar.

Za vytvoření elektronického portálu Ostrava zaplatí 48 milionů korun a za organizování elektronických aukcí během prvních čtyř let vydá dalších zhruba 100 milionů korun. O to se sníží odhadovaná 400milionová úspora. „To znamená, že by to pro město bylo 260 milionů úspor, v dalších letech si město bude chtít dělat aukce už samo,“ dodal Petr Kajnar.

  • Ostravská radnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150796.jpg
  • Ostrava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150797.jpg