Rýmařov má „záchytku“ pro neposlušné děti

Rýmařov - V Rýmařově vymysleli způsob, jak si poradit s neposlušnými školáky. Žáky, kteří v hodině vyrušují, učitel z vyučování vykáže. Hodinu potom stráví v takzvané záchytné třídě. Za každou takovou návštěvu pak děti dostanou kázeňský trest. Ministerstvo školství touto novinkou ale nadšeno není a chce prověřit, zda rýmařovská škola neporušila zákon. Učitelé si ovšem záchytnou třídu nemohou vynachválit. Zatím jede rýmařovská „záchytka“ ve zkušebním provozu, pokud se ale osvědčí - zůstane.

Záchytná třída vypadá jako každá běžná třída na základní škole. Celé vyučování se tu na dozoru střídají učitelé, kteří mají volnou hodinu. Pokud žák vyrušuje a neposlechne několikerá varování, pedagog ho do takzvané záchytky odešle. Tam pak plní úkoly, kterým se měl původně věnovat v hodině a už nikoho neruší. „V záchytné třídě už jsem byl šestkrát, samozřejmě jenom za moje vyrušování, nebylo to učitelem, nebo tak, hlavně mnou,“ konstatuje jeden z žáků. „Je to dobré, když ten člověk vlastně zlobí, tak ten učitel potrestá jen jeho a ne celou třídu,“ dodává jeho spolužačka.

Systém záchytné třídy vymysleli učitelé kolektivně a velmi se jim osvědčil. Podle ředitele stačí pouze jedna návštěva a žáci si už příště dají pozor. Podle počtu vykázání ze třídy mohou děti dostat napomenutí učitele až dvojku z chování. „My jsme pozorně studovali školský zákon, všechny vyhlášky, školskou legislativu, aby to náhodou nebylo s něčím v rozporu. Také jsme informovali rodiče o pravidlech,“ řekl ředitel ZŠ Rýmařov Miloslav Horký.

Ministerstvo školství ale nadšení učitelů rýmařovské školy nesdílí. „Pedagog by měl toho žáka udržet ve třídě do konce hodiny, neměl by ho vykazovat do jiných prostor. Je potřeba se s tím případem seznámit konkrétně a posuzovat ho individuálně,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Tomáš Bouška. Na druhém stupni rýmařovské základní školy je zhruba 300 žáků, za týden se jich v záchytné třídě vystřídá pět až sedm. V letošním školním roce zde funguje záchytná třída v jakémsi zkušebním provozu. Od září ji ale chce vedení už pevně zakomponovat do vnitřního řádu školy.

  • Záchytná třída autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1511/151079.jpg
  • Žák v záchytné třídě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1511/151081.jpg