Přestože sezona končí, ještě se lyžuje

Špičák (Železnorudsko) – I když v nížinách už vládne jarní počasí, na horách je ještě stále zima. Na Šumavě jezdí vleky a sjezdovky jsou pořád kvalitní. Lidi už však sníh na horách po dlouhé zimě příliš neláká, na lyžích jsou vidět pouze ti nejvytrvalejší. Restaurace a hotely zejí prázdnotou. Vlekaři mají poměrně jasno, posledním dnem provozu bude pro tuto zimní sezonu Velikonoční pondělí. Sjezdovky jsou však podle nich stále velmi kvalitní.

Je po sezoně. I když vleky stále ještě jezdí, na svazích už lyžují jen ti nejskalnější. „Je pravda, že lidé už jsou unavení, a hlavně je dole nádherné počasí. Nevěří, že i na horách je též pěkné počasí a ještě to lyžování,“ uvedl správce areálu na Špičáku Josef Treml. Lyžaři jsou však stále spokojení: „Rádi lyžujeme, tak tady budeme, dokud to půjde. Výhodou je, že se na vleku vůbec nečeká.“ Je sporné, zda se nyní vyplatí nechat vlek puštěný, podle vlekařů je to na hraně. „Někdy se vyplatí, někdy trošku ne,“ připouští Josef Treml. Podle něj jde především o solidaritu s těmi, kteří lyžují do poslední chvíle. A navíc: Sjezdovky jsou stále velmi kvalitní. „Nemají žádné prázdné místo, jsou naprosto celé vysněžené a upravené. Kdo lyžuje, je určitě spokojený,“ dodal správce Treml.

Přestože byla zima nadprůměrná hlavně v nížinách a ve vyšších polohách spíše běžná, ani na horách si lidé, které sníh živí, nestěžují. Kdyby byla každá zima taková, byli by velmi spokojení. „Do poslední chvíle se lyžuje a bude se lyžovat i na Velikonoce. Myslím, že to letos nemělo chybu. Tahle sezona byla docela v pohodě, vydařila se,“ potvrdil Zdeněk Pelc z místního hotelu a majitel půjčovny lyží Jan Hofner doplnil: „Je hodně sněhu, návštěvnost vynikající.“ Na Špičáku včera správci oslavili stý den sezony, to už považují za úspěch. Byly ale také roky, kdy lyžovali 140 dní.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Posledním lyžařským dnem na Železnorudsku bude Velikonoční pondělí, pak vleky definitivně vypnou.