Karlovarský dětský domov se stěhuje do nového

Karlovy Vary – Usilovná práce karlovarského magistrátu najít pro chovance z místního dětského domova nový objekt pro žití má již viditelné výsledky. Celý dětský domov se po padesáti letech stěhuje z nevyhovujících podmínek do řadových domků v okrajové čtvrti Tašovice. Vila, ve které dosud bydlely, je ve velmi špatném stavu. Ve starém domově žili všichni pohromadě, nyní bydlí ve čtyřech domech po šesti jako jedna samostatná, byť početnější rodina. Podle vedení Domova má právě nové prostředí dětem více přiblížit život v běžných rodinách.

Vedení domova si nové zázemí chválí a v souvislosti s dětmi hovoří o zásadní změně způsobu života. „Nemáme tady žádný pomocný personál, žádné kuchařky, žádné uklízečky, všechno si zabezpečuje ta konkrétní rodinná skupina sama, tak jak je to v běžné rodině,“ popsal ředitel karlovarského domova Petr Zmuda. I on je přesvědčen, že v novém domově se dětem povede znamenitě. S tím však nesouhlasí někteří z vychovatelů, podle kterých spěšné stěhování zatím přineslo spíše starosti a práce. Vadí jim také velká vzdálenost domků od centra města, dětem navíc chybí venkovní zahrada. „Oni si museli vyřešit problémy ve škole, s dojížděním, s dopravou, ale to je normální život,“ uvedl karlovarský radní pro školství Vratislav Emler.

Dnes už bývalé sídlo Dětského domova, vilu v Jarní ulici, musely děti opustit kvůli havarijnímu stavu. Do domu zatékalo, rozpadaly se schody i terasy. Za nové bydlení kraj zaplatil 20 miliónů korun. „Domečky stály 19 miliónů 260 tisíc, zbytek z té alokované částky jsme použili pro vybavení těch domků,“ dodal Emler. Vilu, která v minulosti patřila slavné rodině Puppů, kraj už prodal soukromé firmě, za zhruba 36 miliónů korun.

Reportáž Marka Štetiny (zdroj: ČT24)