Bývalá mýtnice v Sobotíně prochází rekonstrukcí

Ostrava - Opravy bývalé mýtnice v Sobotíně na Šumpersku se ujala parta nadšenců. Domek z konce devatenáctého století, který stojí u hlavního tahu na Ostravu, už léta chátrá a podle šumperských silničářů, kteří se na rekonstrukci také podílejí, je přitom jediným zachovalým objektem svého druhu v České republice.

Nenápadný domek naproti sobotínské diakonii byl vybudován kolem roku 1870 společně s mostem přes říčku Mertu a silnicí. Tehdy ho postavili bratři Kleinové. Léta v něm pak měli přístřeší výběrčí mýta. „Budova tehdy sloužila k vybírání mýtného od těch, kteří po cestě a přes most přejížděli,“ vysvětluje vedoucí střediska údržby v Šumperku Roman Bednář. „Mýtné se týkalo všech povozů, které tudy projížděly. Jezdili tudy hlavně formani do místních železáren,“ říká kronikář obce Sobotín a pamětník Miroslav Mikuláštík.      

Jen málokdo ví o mýtnici tolik jako právě devětašedesátiletý Miroslav Mikuláštík. Jeho rodiče si totiž v roce 1947 domek pronajali. „A já jako šestiletý chlapec jsem tuto budovu poznal z jednoho prostého důvodu, protože tatínek tady měl trafiku, takže vím, jak to vypadalo po válce,“ vzpomíná pan Mikuláštík. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zhruba v devadesátých letech minulého století začala mýtnice chátrat. Po útocích vandalů z ní zůstaly prakticky jen obvodové zdi s původním obložením kolem oken a dveří. Vnitřek domku nenechavci zničili. V současné době se do rekonstrukce této budovy pustila parta nadšenců. Svépomocí se jim už podařilo částečně opravit střechu a komín. „Je tam nový krov, nové bednění, zatím je to provizorně zastřešené. Do konce tohoto roku chceme celou budovu uvést do původního stavu,“ zdůrazňuje Roman Bednář. 

Bývalá mýtnice se v budoucnu stane součástí muzea silnic, které vzniká na Šumpersku.