Začala turistická sezona, hrady a zámky rozšířily expozice

Cheb - Hrady, zámky a další památky mají za sebou první víkend v nově zahájené turistické sezoně. Řada z nich si na tu letošní připravila novinky v prohlídkových trasách, ale i překvapení. Například v Karlovarském kraji se na obohacení expozic podílejí i odsouzení z věznice v Horním Slavkově, kteří vyrábí modely památek.

Do detailu propracovanou maketu kynžvartského zámku v měřítku 1:50 postavili odsouzení hlavně podle fotografií. Práce je součástí programu volnočasových aktivit ve věznici. „Na modelu pracovalo pět odsouzených po dobu tří měsíců. Prací strávili asi 1 000 hodin,“ říká ředitel věznice Milan Dočekal. „Málokdo na Kynžvart zavítá letadlem. Model je podle mého názoru dokonalý,“ myslí si kastelán Miloš Říha.

Není to ale jediný model, který odsouzení pro památkáře vyrobili. Dokázali si už poradit s hrady a zámky v Bečově, Lokti a Valči. Předchozí modely vznikly z odpadového papíru, kynžvartský zámek je první maketa z umělé hmoty. „Zájmovou činnost odsouzených jsme vlastně povýšili na profesionální záležitost, vyrábíme první model na zakázku,“ tvrdí Dočekal.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Správci mluví v případě modelů svých památek o obohacení nabídky. Na to, aby přilákali další návštěvníky, to ale nestačí. Většina z nich si proto připravila nové expozice nebo zajímavé programy. „Na Kynžvartě bude třeba předčítání dětem, na hradě a zámku Bečov jsme celý rok zasvětili 25. výročí nalezení relikviáře svatého Maura,“ popisujeNPÚ Loket Roman Procházka.

I letos chce památkový ústav přilákat návštěvníky na druhý ročník projektu Oživlé památky. Každý měsíc tak věnují jednomu z témat. V květnu například budou provádět samotní kasteláni, v létě si rodiny mohou vyzkoušet život šlechty a na podzim představí práci restaurátorů. Státní památky u nás vloni navštívilo téměř 5 milionů lidí. Správci letos očekávají ještě víc turistů. Vstupné na většině hradů a zámků zůstalo stejné.