Žlutice chtějí vyrábět biomasu ze sloní trávy

Žlutice (Karlovarsko) – Výtopna na biomasu ve Žluticích bude užívat jako palivo ozdobnici čínskou známou jako sloní tráva. Její pěstování podpoří Karlovarský kraj, který chce ještě letos za 300 tisíc korun nakoupit v Německu sazenice. Zatím ale bude vše probíhat jen jako experiment. Žlutice chtějí změnou paliva do budoucna stabilizovat cenu tepla. Výtopna slouží od roku 2002. Kromě slámy spaluje hlavně dřevní štěpku. Její cena ale neustále roste.

Sloní tráva je známá především jako ozdobná rostlina v zahradách. Vzhledem připomíná rákos a dorůstá až do dvoumetrové výšky. U nás zatím s jejím plošným pěstováním žádné zkušenosti nejsou. V zahraničí se už ale na výrobu biomasy používá. Kraj chce proto vyzkoušet, zda se jí bude dařit i v našich podmínkách.

Rostlina má až třikrát větší výnosy než sláma

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Je to trvalka, měla by zůstat na poli deset až dvacet let. Další výhodou je, že má možná dva až třikrát větší výnosy než sláma,“ řekla ČT ředitelka Centrální výtopny na biomasu Žlutice Pavlína Voláková, podle které by se díky nové rostlině mohly stabilizovat i ceny tepla.

Pěstování sloní trávy začne ještě letos zhruba na pěti hektarech polí v okolí Žlutic, jako první se ho ujme zemědělské družstvo Novosedly. První zkušební plocha by se mohla osázet už na přelomu dubna a května. Pokud se rostlina v kraji osvědčí, chtějí Žlutice začít spolupracovat i s dalšími zemědělci.

Ozdobnice se pro potřeby spalování musí sklízet až po sezóně, kdy na poli uschne. Zemědělci by tak mohli získat práci i během zimy. „Samozřejmě je lhůta kolem dvou let, kdy se bude čekat, až se to trochu rozroste a zahustí,“ dodal předseda zemědělského družstva Novosedlí Vladimír Vrzáček.