Těžko na cvičišti, lehko v Afghánistánu?

Libavá - Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku vrcholí výcvik vojáků, kteří už za čtyři měsíce odlétají do Afghánistánu. Dvě stovky profesionálů z Hranic na Přerovsku coby 6. kontingent české armády vystřídají své kolegy v provinčním rekonstrukčním týmu Lógar. V rámci mírové mise budou půl roku zabezpečovat rozvoj provincie a chránit bezpečnost českých expertů. Na území Afghánistánu je v současnosti nasazeno 458 českých vojáků. O navýšení jejich počtu o dalších 55 má na své dubnové schůzi rozhodnout Poslanecká sněmovna.

Konvoj čtyř aut spojeneckých sil přepadl na silnici nepřítel a zranil jednoho z vojáků. Posádky napadený vůz kryjí palbou a lékař se snaží ošetřit zraněného. Pak se okamžitě stahují. To je prozatím jen nácvik jedné z mnoha situací, které v Afghánistánu mohou čeští vojáci zažít na vlastní kůži. Vojenští profesionálové se na nebezpečnou misi připravují už téměř rok. Z původně tří stovek vybraných odpadla již skoro třetina a zbývají jen ti nejlepší. Cvičí se na doraz, v plné výstroji a s ostrou municí.

„Výcvik jsme zahájili s předstihem a máme ty nejlepší vojáky, kteří splní tuto misi výtečně,“ myslí si velitel roty Martin Hajduch. Drtivá většina vojáků má s působením v zahraničních misích již zkušenosti. Přesto přivítali měsíční stáž v Německu, kde spolu s americkými jednotkami nacvičovali, jak řešit nejrůznější krizové situace. „Cvičení bylo pro vojáky velkým přínosem, protože cvičili v jiném prostředí, s technikou, kterou budeme v Afghánistánu používat, a poprvé se setkali také s tamními obyvateli,“ řekl velitel roty Martin Hajduch.

Čeští vojáci v Afghánistánu působí už od roku 2002. V současnosti operují celkem ve třech lokalitách. Provinční rekonstrukční tým v Lógaru, chemici a meteorologové na letišti v Kábulu a na základně v Šaraně ještě létají dva vrtulníky MI-171.