Spor o rekonstrukci paláce

Karlovy Vary - Ojedinělou barokní lázeň objevili archeologové při rekonstrukci Paláce princů v zámecké zahradě v Ostrově na Karlovarsku. V budově má vzniknout moderní knihovna a vedení města kvůli nálezu nechce měnit plány. Radní teď proto společně s odborníky musí najít vhodné řešení, jak vzácnou památku zakonzervovat a zároveň ji nechat přístupnou i pro návštěvníky.

Palác princů z konce 17. století označují historici za klenot barokního stavitelství. Město začalo loni na podzim s jeho rekonstrukcí. V přízemí teď archeologové po odkrytí podlahy objevili vzácnou barokní lázeň. „Našli jsme tady starou barokní dlažbu a také rozsáhlý kanalizační barokní systém,“ popisuje nález archeolog Jiří Klsák. 

Podle památkářů je to v Česku ojedinělý nález. Podobné lázně byly budovány hlavně na královských sídlech. Dochovaly se například v Badenburgu u Mnichova. „Nejideálnější by samozřejmě bylo tento prostor prezentovat ve stavu, jak byl odkrytý,“ dodává historik Lubomír Zeman.   

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

S tím ale vedení města nesouhlasí. Z Paláce princů má být knihovna a v místě nálezu její dětské oddělení. „Nám ten nález trochu komplikuje náš projekt. Budeme teď hledat cestu, jakým způsobem ten nález zpřístupnit,“ říká starosta Ostrova Jan Bureš. 

Jednou z variant je například prosklená podlaha. To by ale znamenalo předělat projekt a sehnat další peníze navíc. „Já bych byl rád, aby to zapadlo do celkového kontextu. Aby se nakonec nestalo, že tady bude prosklený čtvereček. Návštěvníkovi to ani nedojde a pak se zjistí, že za deset let na to knihovnice daly koberec,“ obává se starosta Bureš. „Já si myslím, že se dohodneme a budeme prezentovat skutečně to, co za tu prezentaci stojí,“ uvádí Jiří Klsák. 

Starosta se teď spoléhá na projektanta. Společně s archeology pak chtějí najít vhodné řešení. „To řešení bude jistě rozsahem a charakterem odvislé od závěrů výzkumu, my jsme teprve na začátku,“ dodává Jiří Klsák.

Jiří Klsák odhaduje archeologické práce ještě asi na měsíc. Poté pro radnici připraví odborné podklady.