Ostravské studio ČT předčilo i slavnou BBC

Ostrava - Televizní studio Ostrava získalo tři mezinárodní ceny Circom Regional. V kategorii Sport a Žít Evropou zvítězily dva dokumenty – V divokých peřejích Colorada a Infarkt v srdci Evropy, zvláštní cenu poroty v kategorii drama si odnesl film Nepolepšitelní. Soutěže se zúčastnilo celkem 25 zemí. Ostrava je podle porotců prvním studiem, které získalo tři ceny v jednom roce. Za sebou nechalo ostravské studio i takové stanice, jako je například slavná BBC.

Splnili si sen a sjeli řeku Colorado Velkým kaňonem. Natočili o tom dokument a teď se radují znovu. Hlavně Marek Hýža, kameraman, režisér a scénárista v jednom – jeho práci ocenila mezinárodní porota. „Ten film je oceněný už počtvrté a už počtvrté mě překvapilo, že těchto pár záběrů, které jsem natočil v rámci expedice, a ze kterých se mi podařilo sestříhat půlhodinový dokument, je až tak vysoce ceněný jak v České republice, tak v zahraničí,“ říká skromně režisér, scénárista a kameraman filmu V divokých peřejích Colorada Marek Hýža.

Evropě to osladíme – motto českého předsednictví Evropské unie si vzal na mušku režisér Petr Lokaj. Zvlášť po pádu vlády, kterému přihlížela celá Evropa, se nabízelo jediné – natočit dokument do cyklu Ta naše povaha česká. Sebeironie, se kterou se tvůrci zamýšlejí nad českým postojem k evropanství, oslovila i mezinárodní porotu. „Jsme si mysleli, že ten humor, který z toho dokumentu vyvěrá, je takový specificky český, ale mezinárodní porota to posoudila, že je to humor, který dokáže oslovit i lidi za hranicemi,“ okomentoval ocenění svého filmu Infarkt uprostřed Evropy režisér Petr Lokaj.

Soupeření regionálních studií letos vyvrcholí v květnu vyhlášením hlavní ceny na konferenci na Maltě. V loňském roce ji získal film Boží duha režiséra Jiřího Svobody, který realizovalo opět Televizní studio Ostrava. Ale ani letos neodejde Jiří Svoboda s prázdnou. Jeho film Nepolepšitelný o příběhu lékaře, který se odehrává v roce 1969, s Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli, mu vynesl zvláštní cenu poroty v kategorii drama.

„Předseda poroty David Lowen, který je u Prix Circom Regional celou tu dobu existence, tedy 20 let, tvrdil, že žádné studio nezískalo hned tři ocenění, takže je příjemné, že jsme nechali za sebou i takové stanice jako je BBC,“ říká spokojeně národní koordinátor Circomu pro ČR a člen poroty Vladimír Štvrtňa. Kromě Ostravy a Londýna pak další ocenění poputují i do Německa nebo Dánska.

  • V divokých peřejích Colorada autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157939.jpg
  • Infarkt v srdci Evropy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157940.jpg
  • Nepolepšitelný autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157943.jpg