Relikviář sv. Maura slaví výročí

Bečov nad Teplou (Karlovarsko) – Truhličku na ostatky ze 13. století označují někdy historici za druhou nejcennější movitou památku v Česku. Je v pořadí hned po korunovačních klenotech. Objevena byla s pomocí policie, vystavena a zpřístupněna veřejnosti byla 4. května 2002. Přinesla něco jako zázrak: turistický boom. Podle znalců je totiž právě vzácný relikviář svatého Maura nejvzácnějším klenotem, který je na zámku k vidění a spolu se svou historií přivede do Bečova každým rokem desítky tisíc turistů z Česka i ze zahraničí.

Relikviář podle legendy ukrývá článek prstu sv. Jana Křtitele a blíže neupřesněné ostatky sv. Maura a sv. Timothea. Pro město Bečov a zámek je to zároveň něco jako zlatá pokladnice. „Před relikviářem sv. Maura byla návštěvnost bečovského zámku průměrně 25 tisíc návštěvníků ročně, nyní, po jeho vystavení, je to zhruba 55 tisíc,“ uvedl kastelán zámku a hradu Bečov Tomáš Wizovský. Starostka města Olga Haláková (KDU-ČSL) doplnila: „Rozběhl se cestovní ruch. Máme zde nádherné restaurace, které tu doposud nebyly a především nádherné výhledy z teras.“ Relikviář ukryl na konci druhé světové války jeho poslední soukromý majitel, který odešel z Česka při odsunu německé menšiny. „Okolnosti byly dramatické, trvalo devět měsíců, než jsme jej našli. Byl v kapli na Bečově pod podlahou,“ vysvětlil policejní detektiv František Maryška.

Restaurování relikviáře trvalo jedenáct let, přišlo na 12 miliónů korun. „Myslím, že návratnost takové investice je v řádu několika let,“ prohlásil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Více než 90 veřejně přístupných památkových objektů z majetku státu má podle ministra Vondrušky nemalý potenciál v tak zvaném turistickém průmyslu, který loni vydělal 123 miliardy korun. Památky si prohlédla třetina zahraničních turistů, což je kolem pěti miliónů lidí. Zatím však ne všechny jsou tak atraktivní jako Bečov a sv. Maur. „Bohužel ne všude máme takhle silný příběh, takže ho musíme najít a představit veřejnosti,“ potvrdil hlavní kastelán ČR Milan Svoboda z Národního památkového ústavu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V Bečově proběhla také konference památkářů a kastelánů, kteří si zde vyměnili zkušenosti s propagací i konkrétním využitím jednotlivých památek.

Relikviář sv. Maura, truhličku na ostatky ze 13. století, označují historici za druhou nejcennější movitou památku v Česku, hned po korunovačních klenotech. relikviář, svatý maur, památka, truhlička
Zdroj: ČT24