Speciální fond na Karlovarsku řeší nedochvilnost státu

Karlovarsko – Karlovarský kraj vytvořil speciální fond, který by měl lidově řečeno vykrývat nedochvilnost státu při financování nestátních neziskových organizací. Chce tak zabránit krizovým situacím, kdy organizace neúnosně dlouho čekají na zpožděné státní dotace. Některým ústavům kvůli tomu už hrozil krach a musely se zadlužovat.

Předsedkyně Krajské rady humanitárních organizací Pavla Andrejkivová upozorňuje, že kvůli nedostatku finančních prostředků dochází k tomu, že nejsou vypláceny mzdy tak, jak by měly být. Platit bankám desetitisícové úroky ale pro většinu ústavů představuje přepych, který si nemohou dovolit.

Kraj proto vyhověl přání organizací. Na účet speciálního fondu poslal devět milionů korun, ze kterých si mohou ředitelé ústavů v době krize bezúročně půjčovat, jak uvedl náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci ministerstva vysvětlují, že loňské zpoždění dotací způsobilo jejich navýšení v průběhu roku. Některá řízení musely úřady opakovat. „Zájmem ministerstva je to, aby se finanční prostředky dostaly k neziskovým organizacím co nejdříve. Nicméně musí respektovat zákon o statním rozpočtu,“ nechala se slyšet mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

První letošní platbu od státu dostaly organizace s předstihem. Jestli se ale ve druhé polovině roku nebudou opakovat problémy z loňska, nikdo neví. Trvalé zlepšení situace očekávají zástupci neziskových organizací od roku 2012, kdy by jim měly dotace rozdělovat krajské úřady.