Stavba obřího karlovarského hotelu má další šanci

Karlovy Vary - Zásadní spory provázejí kontroverzní stavbu velkého hotelu v lázeňské části Karlových Varů. Investor totiž nedostal poštou zamítavé stanovisko ministerstva kultury. I přes nesouhlas památkářů proto pokračuje v přípravě. Odvolává se na předchozí souhlas kraje. Zástupci karlovarského magistrátu teď čekají na stanovisko krajského úřadu, který by měl rozhodnout, jak ve sporném případu dál postupovat.

Sledovaná stavba, kterou provází emoce, po roce vyústila ve složitý právní spor. Jak dopadne, si nikdo netroufá odhadnout. Orgán státní památkové péče karlovarského magistrátu se stavebním záměrem nesouhlasil. „Bylo to příliš veliké, příliš objemné, příliš vysoké,“ vysvětluje postoj památkářů ředitel Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka. Přes nesouhlas památkářů kraj investorovi povolil stavbu velkého hotelu připravovat.

Po vleklých sporech ministerstvo kultury zrušilo souhlasné stanovisko kraje a dalo za pravdu památkářům. Dopis s rozhodnutím dostaly jen kraj a město, investor nikoli. „Dle našeho názoru v případě, že on opravdu to rozhodnutí neobdržel, je to v rozporu se správním řádem a zákonná práva investora byla zkrácena,“ vysvětluje ředitel karlovarského krajského úřadu Roman Rokůsek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Platí nedoručené rozhodnutí?

Poslední orazítkované rozhodnutí, které investor má a kterým se řídí, je krajský souhlas. „My máme za to, že máme souhlasné rozhodnutí k záměru výstavby, a na základě tohoto rozhodnutí pokračujeme v další přípravě,“ potvrdil ČT24 zástupce investora Alexander Mikoláš.

Zamítavé stanovisko ministerstva však podle jeho mluvčího Jana Cieslara platí, a to i přesto, že uplynula lhůta pro doručení. Ministerstvo poslalo dopis na adresu zmocněnce investora, která byla původně adresou investora. „Přestože se zásilka vrátila jako nedoručitelná, bylo toto rozhodnutí ve smyslu konkrétních paragrafů správního řádu doručeno,“ uvedl Cieslar. Podle mluvčího ministerstva navíc investor o zamítavém stanovisku věděl z médií. Takové argumenty ale právníci soukromé společnosti odmítají.