Karlovy Vary se rozhodují, zda podpořit golf, či neziskovky

Karlovy Vary - Krajská rada humanitárních organizací kritizuje karlovarský magistrát za hospodaření s veřejnými penězi. Kvůli úsporám přidalo město nestáním neziskovým organizacím méně peněz než loni, a tak jim hrozí finanční problémy. Město přitom bude přispívat na golfové turnaje - za každý zaplatí z rozpočtu města 100 tisíc korun. Krizovou situaci chtějí zástupci neziskových organizací vyřešit se zastupiteli nejpozději do začátku letních prázdnin.

Magistrát bude letos organizovat dva golfové turnaje, což se nelíbí neziskovým organizacím, které mají nedostatek peněz na provoz. „Pro organizaci, která poskytuje terénní a ambulantní služby, to je roční plat zaměstnance,“ tvrdí například ředitel Centra pro zdravotně postižené Petr Končel. Primátor města Werner Hauptman ale politiku radnice hájí: „Karlovarský kraj a město Karlovy Vary jsou golfovým regionem a golfovým městem. Golfová turistika je velmi oblíbená a láká sem tisíce turistů.“

Opoziční zastupitelé s ním ovšem ne vždy souhlasí. V různých fondech má město miliony korun a magistrát je podle opozice využívá nehospodárně. „Když se kouknu kolem sebe, tak vidím daleko více potřebnějších akcí pro široké vrstvy obyvatel, které by tento příspěvek potřebovaly spíše než golfový turnaj,“ argumentuje zastupitel Petr Kulhánek.

Loni město přidalo nestátním neziskovým organizacím na provoz více než 5,5 milionu, letos ovšem jen 3,1 milionu. Předsedkyně Krajské rady humanitárních organizací Pavla Andrejkivová proto varuje, že pokud organizace nedostanou alespoň dalších 1,5 milionu, tak je to vážně ohrozí na existenci. Bez soukromých organizací se přitom město o stovky zdravotně postižených lidí nedokáže postarat. Primátor proto přislíbil, že příspěvek na hospodaření neziskových organizací město ještě navýší.