Strategické investice do zdravotnictví vyvolávají rozpory

Karlovy Vary – Zástupci Karlovarského kraje kritizují způsob, jakým vláda rozdělila strategické investice do zdravotnictví, půldruhé miliardy míří do fakultních nemocnic. Radním se nelíbí, že Karlovarský kraj nedostane ani korunu, podle ministerstva jde ale o peníze na unikátní přístroje, které budou sloužit lidem z celé republiky. Zástupci kraje se chtějí o situaci dohadovat s vládními úředníky, budou proto v nejbližší době iniciovat vzájemné setkání.

Krajští radní se shodují, že obyvatelé Karlovarského kraje mají nárok na stejně kvalitní péči jako například lidé ze sousedního Plzeňska. Na rozdíl od jiných krajů však na Karlovarsku není fakultní nemocnice a tzv. strategické investice proto region minou. „To rozdělení pouze do fakultních nemocnic je určitě nešťastné. Svým způsobem to můžeme chápat i jako diskriminující,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč (ČSSD). Nejméně dva pavilony karlovarské nemocnice sloužily lidem ještě před druhou světovou válkou. „Nemocnice potřebuje peníze především na opravu a údržbu budov a areálů nemocnic, ale také na technické vybavení. Jedná se o finance, na které nedosáhne z příjmů z veřejného zdravotního pojištění,“ prohlásila mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jana Pavlíková a krajský zastupitel Václav Larva (ČSSD) doplnil: „Potom se ocitáme v situaci, kdy chytáme dech.“

Podle ministerstva zdravotnictví jsou ale strategické investice určené na nákup mimořádně drahých a unikátních přístrojů, které ve většině případů neslouží pouze lidem ze spádových oblastí nemocnic. „Je to například Lexův gama nůž, který je jeden v republice a unikátní přístroj CyberKnife, který je také jediný nejen republice, ale i ve střední a východní Evropě,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Kvůli sporům o způsobu financování nemocnic se už krajští radní sešli se zástupci vlády. „Je to na počátku. Chystáme se předložit soubor našich potřeb,“ dodal radní Larva.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Radní Karlovarského kraje by se měli se zástupci vlády opět setkat v průběhu dvou týdnů.

Zástupci Karlovarského kraje kritizují způsob, jakým vláda rozdělila strategické investice do zdravotnictví.
Zdroj: ČT24