Zemědělci otrávili racky na jezeře u Chomoutova

Olomoucko - Ochránci přírody z Olomoucka chtějí zemědělcům zakázat používat při deratizaci polí látky, které obsahují bromadiolon. Právě tato látka otrávila největší hnízdiště racků chechtavých ve střední Evropě - na jezeře u Chomoutova. A to přímo v přírodní rezervaci Litovelské Pomoraví. Místní Myslivecké sdružení už na neznámého pachatele podalo trestní oznámení. Bromadiolon se v různých modifikacích v České republice používá už asi 20 let a jeho použití upravuje směrnice Evropské rady vždy na pětileté období. Pokud by se její používání mělo změnit, stane se tak nejdříve v roce 2013.

Těla stovek mrtvých ptáků a hnízda s vychladlými vajíčky - takto vypadalo jezero u Chomoutova před týdnem. Zemědělci rozvezli deratizační granule na pole právě v době hnízdění racků. Myslivci na jezeře posbírali už na 1500 mrtvých racků. Odhadují ale, že ještě další tisíce leží na okolních polích. A bohužel se nejedná jen o racky.

Na polích umírají také zajíci, bažanti nebo kachny. Myslivci tvrdí, že je zabíjí stejná látka jako racky. „Tyto stavy v této části honitby nám klesají pod minimální stavy, je velice smutné, že byla povolena látka, která velice nehumánním způsobem likviduje zvěř,“ rozčiluje se myslivec Vlastimil Sedláček.

Zakázat používání bromadiolonu a pro hubení hlodavců najít jinou alternativu, a to nejen v oblasti Litovelského Pomoraví, ale vůbec ve všech státech Evropské unie - to je cíl, kterého chtějí dosáhnout nejen olomoučtí ochránci přírody. „Připadá mi nesmyslné, pokud v době, kdy tu vyhlašujeme ptačí oblasti, se kousek dál používají takové prostředky, které nám toto působí,“ říká vedoucí CHKO Litovelské Pomoraví Michal Servus.

Další trestní oznámení je na cestě. Spolu s Litovelským Pomoravím jej podávají také pracovníci České inspekce životního prostředí. Je to podle nich další krok k tomu, aby ministerští úředníci používání bromadiolonu omezili. „Budu se o to hodně zajímat, je evidentní, že je to velké znečištění životního prostředí, a podle toho se s tím musí naložit,“ uvedla ministryně životního prostředí ČR Rut Bízková.

  • Hnízdo a mrtvý racek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1604/160325.jpg
  • Sbírání mrtvých racků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1604/160326.jpg
  • Sbírání mrtvých racků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1604/160327.jpg