Karlovarský magistrát měří dvojím metrem?

Karlovy Vary - Karlovarský krajský úřad zrušil sporné rozhodnutí tamního magistrátu v kauze rodiny Hartových. Jde v ní o to, že magistrát nechce Hartovým povolit v centru města stavbu rodinného domu přesto, že řada vlivných podnikatelů v okolí své domy postavila.

Hartovi chtěli na své garáže dostavět rodinný domek. Přilehlé pozemky patří městu. Kvůli tomu, že by okraje balkónů nad ně vyčnívaly, magistrát se stavbou nesouhlasil. „Dům ruské společnosti je od nás vzdálený sedm metrů a jeho přesahy do komunikace jsou tak hluboké, že musela být zrušena, ale nám těch pár centimetrů stavebnímu úřadu vadí,“ zlobí se Karel Hart. „Karlovarský stavební úřad posuzuje věci podle dvojího metru. Tam, kde je podle mého politické zadání, měří úplně jiným metrem, než tam, kde přijde řadový občan z ulice,“ dodává opoziční zastupitel Petr Kulhánek.   

Podle opozičního zastupitele magistrát plány Hartových zastavil jen kvůli nesmyslným záminkám. Úředníkům například vadilo, že okna budou směřovat do parku a tím ho znehodnotí. Zástupci města odmítají, že by stavební úřad vůči Hartovým postupoval v rozporu s pravidly. „Město neměří dvojím metrem. V tomto případě však muselo zohlednit to, že stavba přesahuje nad pozemek, který nepatří investorovi,“ hájí postoj magistrátu jeho mluvčí Jan Kopál. „Na rozhodnutí karlovarského magistrátu jsme shledali několik pochybení, proto jsme mu celou věc vrátili k opětovnému projednání,“ říká mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Andrea Bocková.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

S novým rozhodnutím kraje mají Hartovi možnost přesvědčit úředníky, že drobné přesahy stavby užívání okolních pozemků nijak neomezí. „Nicméně stavební úřad tady v tom případě bude vyžadovat souhlas města a o tom se samozřejmě bude teprve jednat,“ upozorňuje Jan Kopál. 

Magistrát města musí napravit své chyby a do šedesáti dnů vydat nové rozhodnutí.