Špatně opravený olomoucký orloj

Olomouc - Olomoucký magistrát reklamuje opravu jedné z dominant zdejšího náměstí – více než šest století starého orloje. Konkrétně jeho dřevěných sošek. I když jej restaurátor ze své dílny odvezl teprve před několika měsíci, začíná se z nich už odlupovat, dokonce i stékat barva. Olomoučtí radní nyní odmítají za opravu figurek zaplatit. Restaurátor však pochybení odmítá a předal už celou záležitost právníkovi.

Šestnáct dřevěných figurek se do péče restaurátora dostalo poprvé od přestavby orloje. Vybledlé od slunce a znečištěné holubím trusem na ni čekaly téměř 60 let. Nyní, jen pár měsíců po opravě, však vypadají téměř stejně jako před ní. „Byl nešťastně zvolen postup, některá pojidla povrchových barev, není dostatečné prokreslení figur a projevuje se tam stékání barev,“ říká nespokojeně tajemník Magistrátu města Olomouce Jan Večer.

Špatný postup při restaurování potvrdil i odborný posudek, který si olomoučtí úředníci nechali zpracovat. Přitom celý proces za bezmála jeden milion korun doporučili památkáři – nikdo z nich se však k případu nechtěl vyjádřit s tím, že pracovnice, která restaurování figurek schvalovala, je na dovolené. Olomoučtí radní se rozhodli, že doplatek za opravu figurek restaurátorovi nezaplatí. A to až do vyřešení celého případu.

Restaurátor Jiří Látal si na vymáhání peněz od radnice najal právníka. „Město se mnou nekomunikovalo, tak jsem se obrátil na advokáta,“ potvrdil Jiří Látal. „Já musím dát na odborný názor. Posudek hovoří o nedostatcích v práci, odborníci a soudní znalci řekli, že je to špatně provedeno,“ vysvětluje stanovisko magistrátu tajemník Jan Večer.

Olomoucký orloj je jeden z nejstarších v republice společně s tím slavnějším – pražským. Zvláštním specifikem této jedné z nejstarších památek Olomouce je především její výzdoba. V 50. letech minulého století jí tuto podobu vtiskl Karel Svolinský. Figurky světců totiž nahradili rolníci, chemik nebo přadlena.

  • Olomoucký orloj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1702/170173.jpg
  • Olomoucký orloj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1702/170174.jpg
  • Olomoucký orloj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1702/170171.jpg