Karlovy Vary chtějí rušit ubytovny

Karlovy Vary – Desítkám romských rodin z Karlových Varů hrozí, že se budou muset vystěhovat z městských ubytoven. Radnice chce v dohledné době část z nich přestavět na startovací byty pro mladé rodiny. Zástupci romského sdružení s tím nesouhlasí, radnic však namítá, že lidé by měli své bydlení řešit sami a nespoléhat na to, že z nich tuto starost město sejme. Některé objekty již jsou zavřené, situace je pro postižené zatím bezvýchodná. Ubytoven je v Karlových Varech málo a zájemců stále přibývá.

Angelika Husárová v městské ubytovně vychovává 5 dětí, její sousedka má na starosti ještě o jedno dítě víc. Obě vědí, že nejpozději za tři roky skončí jejich nájemní smlouva. Co bude potom, si neumějí přestavit. „Nevím, kam půjdeme. Tady to nebude možné,“ uvedla obyvatelka ubytovny Drahomíra Angelika Husárová a její sousedka Marie Gogová doplnila: „Mám dvoje dvojčata za sebou a každému se to nelíbí. Řeknou si je to mladá holka, Romka, má tolik dětí, já ji do podnájmu nevezmu.“ Podle náměstka primátora Tomáše Hybnera (ČSSD) bude město dál pomáhat lidem, kteří se náhle dostanou do tíživé životní situace. Nemůže se však trvale starat o stovky lidí, kteří svoji situaci sami neřeší: „Město Karlovy Vary chce ubytované přimět k tomu, aby se o své ubytování postarali. Není možné, aby tady bydleli již dvě až tři generace.“

Ubytovnu pro sociálně slabé ve Studentské ulici už město uzavřelo. Radní slibovali, že když zruší ubytovny, nechají pro nouzové ubytování postavit alespoň buňky, zlobí se zástupci romského sdružení. „Dosud se tady nepostavilo nic. Nevím, co s těmi lidmi chtějí dělat,“ prohlásil předseda Romského občanského sdružení Karlovy Vary Ladislav Bílý. Město dostává méně peněz ze státního rozpočtu a změnila se i pravidla pro přidělování dotací. „Státní politika nepočítá s podporou kontejnerového bydlení,“ náměstek Hybner.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora předpokládá, že do roku 2013 sníží na zbývajících šesti ubytovnách počet míst nejméně o polovinu. Tedy na 150.

Karlovy Vary chtějí rušit ubytovny.
Zdroj: ČT24