Absolventi psí akademie pomáhají handicapovaným pánům

Plzeň - V Třemošné u Plzně se konala slavnostní promoce asistenčních psů. Jedenáct čtyřnohých pomocníků úspěšně zvládlo náročný výcvik, psí akademii. Nyní bude jejich úkolem pomáhat svým novým handicapovaným pánům. Společnost Pomocné tlapky, která za výchovou pomocníků stojí, funguje již od roku 2001. Od té doby vychovala a předala 103 asistenčních psů.

Umí podat klíče, hrneček, svačinu z lednice, otevřít dveře, přivolat pomoc nebo obléci pánovi ponožky. Baví je pomáhat, protože si přitom hrají. Ne z každého psa se však může stát pes asistenční. „Naše společnost se specializuje výhradně na labradorské retrivery a golden retrivery,“ uvedla ředitelka společnosti Pomocné tlapky Hana Pirnerová. „Jsou pro to ideální. Mají vztah k lidem, chtěj se učit a nejsou agresivní,“ doplnil její kolega Jiří Tomášů.

Výcvik asistenčního psa vyjde na 230 tisíc korun. Na rozdíl od tzv. vodicích psů pro nevidomé se na něj ale nevztahuje státní příspěvek. Všechno musí pokrýt sponzorské dary.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

„Cvičíme je přímo na míru člověku, jak potřebuje podle jeho druhu postižení,“ vysvětlila Olga Tomášů z Pomocných tlapek. Výcvik trvá téměř dva roky. „První fáze je převýchova štěněte a pak speciální výcvik podle potřeb klienta,“ upřesnila Pirnerová.