Cheb žaluje německý stát kvůli majetku

Cheb - Západočeský Cheb se chystá podat další žalobu na německý stát kvůli lesům, které toto město vlastní na území Bavorska. Chce také vymáhat ušlý zisk. Cheb totiž s majetkem nemůže hospodařit, protože je pod nucenou správou bavorské vlády. Podle českých právníků tím ale Německo porušuje evropské zákony.

Šest set dvacet hektarů lesa, dvě hájenky a správní budova nedaleko bavorského města Neualbenreuth patří Chebu už od roku 1927. Potvrdily to i německé soudy. Majetek je ale v nucené správě bavorské vlády. Nařizuje to zákon z roku 1965 pro všechny země, se kterými Německo nemá diplomatické styky. V případě Česka to už ale dávno neplatí. „Je to vlastně taková umělá příčina. Pro bavorskou stranu je to určitě těžké, jak to říct svým voličům, sudetským Němcům,“ říká starosta Chebu Jan Svoboda. 

Radnice před pěti lety podala první žalobu na zrušení nucené správy a další přibývají. Poslední žaloba byla podána minulý týden proti zadržování informací a teď chce i náhradu ušlého zisku. „V běhu jsou teď tři žaloby, všechny jsou podány proti Spolkové republice Německo, protože brání výkonu vlastnických práv,“ informuje právní zástupce města Cheb Jaroslav Svejkovský. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Cheb kvůli tomu ročně přichází o miliony korun. Přístup vlastního státu k problému trápí i manžele Kunzovi. Ti mají v pronájmu chebskou hájenku. Loni s městem podepsali smlouvu o prodeji. Německé úřady ale odmítly zapsat změnu vlastníka. „Bydlíme tu už dvacet let, máme nájemní smlouvu s bavorským státem, byl bych rád, kdyby se to už konečně vyřešilo,“ svěřuje se nájemce hájenky Albert Kunz. 

Situace se i přes mnohé sliby německých politiků nelepší. Cheb proto připravuje podnět k evropskému soudu v Lucemburku, aby přezkoumal sporný německý zákon. „Chceme, aby zjistil, zda je zákon v rozporu s evropskými normami, zejména s listinou základních práv Evropské unie,“ upřesňuje Jaroslav Svejkovský. „Právo je na naší straně, takže když půjdeme natvrdo do těch žalob, tak určitě vyhrajeme,“ věří si starosta Svoboda.  

Kvůli dlouholetým sporům Cheb zatím nezná přesnou hodnotu svého majetku v Německu. Podle posledních odhadů z roku 2003 je to ale více než dvě stě milionů korun.