Priessnitzovy lázně prošly omlazovací procedurou

Jeseník - 94 milionů korun si vyžádala rekonstrukce vodoléčebných prostor v Priessnitzově sanatoriu v Jeseníku. Poslední rozsáhlá oprava tam proběhla před čtyřiceti lety. Pacienti teď budou mít při léčbě větší soukromí. První vodoléčebný ústav na světě se specializuje na léčbu duševních poruch, onemocnění dýchacích cest nebo kožních nemocí. Letos uplyne přesně 100 let od výstavby sanatoria a na podzim potom bude 211. výročí narození samotného Vincence Priessnitze.

Před opravou bylo v jedné místnosti hned několik hydromasážních van – pacienti tedy neměli soukromí. Po rekonstrukci bude mít každý klient k dispozici malou místnost s vanou pouze pro sebe a může se tak více uvolnit. Vodoléčba patří v Priessnitzových lázních k základním léčebným postupům. „Voda může působit jak fyzikálně, to znamená svojí teplotou – buď teplá, nebo chladná, a samozřejmě může být nosičem dalších informací, do těch koupelí se dávají přísady, které působí léčivě, ať to jsou bylinky, otruby či ovesné vločky při kožních onemocněních,“ vysvětluje vedoucí lékař Priessnitzových léčebných lázní Jaroslav Novotný.

Pacienti budou mít k dispozici také tři různé sauny, Priessnitzův chodníček, vířivku, masáže nebo lymfodrenáže. Rekonstrukcí prošlo i dvanáct ubytovacích apartmánů. Celková oprava vyšla na 94 milionů korun. „Využili jsme samozřejmě evropských dotačních fondů, dokud se naskytuje tato příležitost a část této investice byla hrazena z prostředků regionálního operačního programu, a to skoro 30 milionů korun, zbytek financovaly samotné lázně,“ uvedl ředitel společnosti Priessnitzovy léčebné lázně Roman Provazník.

Pacienti samotní jsou s novými službami i komfortem maximálně spokojeni. „Myslím si, že teď ty lázně po rekonstrukci se můžou vyrovnat některým střediskům v Evropské unii, já celkem hodně cestuju, takže to srovnání mám,“ přitakává jedna z návštěvnic lázní.

  • Priessnitzovy lázně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1714/171400.jpg
  • Návštěvníci Priessnitzových lázní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1715/171401.jpg