Na Ostravany útočí komáři - hygienici vyhlásili kalamitu

Ostrava - Komáří invaze se nevyhnula ani Ostravě. Zřejmě nejhorší situace je v městském obvodu Výškovice. Na cyklostezce, která spojuje obvod s Polankou nad Odrou, převyšuje počet komárů šestkrát limit. Hygienici proto rozhodli, že hmyz vyhubí speciálním postřikem. Včera v podvečer vypustili už druhou dávku. K postřiku používají firmy speciální přípravky, které nepoškozují přírodu. Komáří bodnutí ale pro člověka nepředstavuje žádné větší riziko, hmyz sice dokáže znepříjemnit procházku nebo projížďku přírodou, ale ke strachu podle lékařů není důvod.

Krvelační komáři útočí na cyklostezce v Ostravě - Výškovicích ve velkém. „Komárů je teda mnohem více, hlavně večer. Děcka jsou poštípané, špatně se venku sedí,“ stěžují si obyvatelé Ostravy. Vypukla kalamita. Pracovníci zdravotního ústavu v Ostravě nejvíce komáru objevili právě na výškovických loukách. Postřik tu provedli už minulý týden. Likvidovali larvy v loužích. Obtížný hmyz se ale objevil znovu a postřik se tak musí opakovat.

„Likvidaci povodňových komárů bude hradit krajský úřad ze svého rozpočtu,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Podle pracovníků zdravotního ústavu se kalamita vyhlašuje tehdy, když na člověka dosedne během jedné minuty deset komárů. V těchto dnech jich napočítali za stejný čas až šedesát. Problémy dělají v kraji dva typy komárů. Jeden z nich má dolet do dvou kilometrů, druhý zvládne až deset kilometrů, takže i malé tůňky podél cyklostezky mohou výrazně znepříjemnit život i mezi tři kilometry vzdálenými panelovými domy.

Podle odborníků je situace vůbec nejhorší za poslední roky. V Moravskoslezském kraji hlásí přemnožení komárů sedmdesát lokalit a další přibývají. Hmyz obtěžuje i zvířata. „Lidé se musí připravit na to, že letošní léto budeš znepříjemněno komáry,“ říká mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Komáří bodnutí podle lékařů nepředstavuje žádné extrémní riziko. Infekci v kraji tento hmyz nešíří. „Úplně bagatelizovat se to zcela jistě nedá, rozhodně ale není třeba mít obavy z podobných věcí jako je přenos malárie a jiných chorob, které přenášejí komáři v tropech,“ potvrdil lékař Vítězslav Novák.

  • Komáři útočí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1718/171716.jpg
  • Komáři útočí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1718/171720.jpg