V celém Česku rostou in-line dráhy jako houby po dešti

Karlovy Vary - Jízda na kolečkových bruslích, takzvaných in-linech, je v Česku stále oblíbenější. Podle průzkumů soukromých agentur jezdí v Česku na in-line bruslích až půl miliónu lidí. Postavit se na čtyři kolečka v řadě za sebou nedělá problém mladým ani starším. Rostou tak i nároky na sportovní areály, kde se dá bezpečně bruslit. Některá města do nich investují miliony. Dráhy vznikají například i místo uzavřených železničních tratí. Podle Českého statistického úřadu se u nás za rok prodá až 360 tisíc párů bruslí, jejich cena se pohybuje od jednoho a půl do 6 tisíc korun.

In-linové areály se tak v posledních třech letech staly největším sportovním fenoménem českých měst. V Karlových Varech kvůli tomu za 79 miliónů korun přestavěli sportovní areál Rolava. A další dráhy přibývají. Město už brzy otevře přírodní park v meandru řeky Ohře a pro začínající bruslaře vznikla nová dráha přímo v areálu Krajského úřadu.

Ojedinělá dráha vznikla i místo bývalé železniční trati ve Slapanech u Chebu. V celém Česku v posledních letech vznikly desítky kvalitních drah. Hodně jich je například v jižních Čechách a na Moravě. Většinou měří od jednoho do 20 kilometrů. Mnohem delší úseky pak nabízí sousední státy a jednu z nejkrásnějších drah podél Dunaje má Bratislava. In-line bruslení podporují i lékaři a odborníci na pohyb. Podle nich je to velice vhodný pohyb na posílení hlubokého stabilizačního systému, na posílení kardiovaskulárního systému nebo na odreagování a zbavení se stresu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)