O nový a trochu speciální maturitní obor není zájem

Valašské Meziříčí - Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí zatím nebude vychovávat nové řemeslníky. Spolu se sklářskou školou měla od příštího školního roku nabídnout žákům speciální maturitní obor. Zájem ale projevilo málo studentů. Podle gobelínky přitom v České republice chybí další generace restaurátorů a tkalců. Zástupci Moravské gobelínové manufaktury předpokládají, že nový maturitní obor tak bude otevřen ve školním roce 2011 – 2012.

Umělecko-řemeslné zpracování textilu - tak se jmenuje obor, který by měli studovat žáci ve Valašském Meziříčí. Po ukončení maturitního studia by se z nich stali tkalci a restaurátoři. Podle vedení sklářské školy, která měla spolu s gobelínkou výuku zajišťovat, ale nový obor žáci v září studovat nezačnou.Na přijímací pohovory na jaře jich totiž přišlo málo. „Nový obor je přitom součástí našich oborů, prošel schválením kraje i ministerstva,“ nechápe nezájem studentů zástupce ředitele Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Radim Roška.

Po zavedení nového studijního oboru by Valašské Meziříčí bylo jediným místem v České republice, kde by se vyučovalo přímo v gobelínové manufaktuře. Studenti by v ní v pracovali a studovali pod dohledem odborníků. „Škola má velmi dlouhou tradici, vlastně od roku 1908 - skončila ale po roce 1989, kdy byla gobelínka zavřena,“ říká ředitel Moravské gobelínové manufaktury Jan Strýček.

Zástupcí gobelínky ale věří, že o nový obor studenti přece jen projeví zájem. „Projevily o nás zájem také některé vysoké školy z České republiky - třeba vysoká škola umělecko-průmyslová chce s námi spolupracovat, ale i školy z Evropy a dokonce ze Spojených států amerických. Studenti sem chtějí jezdit na stáže,“ tvrdí hrdě ředitel manufaktury Jan Strýček. V gobelínce již více než sto let řemeslníci ručně tkají klasické gobelíny, originální koberce a umělecké tapiserie. Navíc odborně restaurují i historické textilie.

  • Práce v gobelínové manufaktuře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172962.jpg
  • Práce v gobelínové manufaktuře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172964.jpg