Celníci zabavili nebezpečné plagiáty řetězových pil

Cheb - V Chebu zabavili celníci zásilku řetězových pil z Číny. Provedením a hlavně barevnou kombinací napodobují Číňani výrobky značkového nářadí značky Stihl. Firma Andreas Stihl se chce za pokus o zneužití své ochranné známky soudit. Plagiáty však mohou ohrozit zdraví samotných uživatelů, kteří mnohdy ani nevědí, že koupili pouhou napodobeninu renomované značky.

Zabavené motorové pily byly dodány ve dvou provedeních, s kratší a delší lištou. Vytížily celý kamion. „Pily byly dovezeny z Číny v kontejnerové zásilce a příjemcem měla být firma se sídlem v Praze,“ informuje mluvčí celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.

Podle celníků se na českém území neobjevily čínské pily poprvé. „Podle našich informací šlo o místa v rámci celého Česka, zejména šlo o Krnov a České Budějovice. Aktéři prodeje byli zejména cizinci,“ vysvětluje ředitel celního úřadu v Chebu Roman Šťovíček.  

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Český zástupce firmy Stihl upozorňuje na velká bezpečnostní rizika pro toho, kdo by si chtěl napodobeninu koupit. „Někteří zákazníci do poslední chvíle netušili, že koupili plagiát. Jezdí k nám do firmy a stěžují si, že koupili nekvalitní výrobek. U jednoho zákazníka došlo k destrukci motoru pily a ten ho zranil na noze,“ říká hlavní technik firmy Andrea Stihl v ČR Miroslav Kosička.      

Celníci spočítali škodu, kterou značkový výrobce může uplatnit u soudu. Dostali se na dvacet devět milionů korun. Tolik by firma Andreas Stihl získala prodejem stejného množství pil, jaké leží v chebském celním skladu. Ovšem originálů.