Olomoučtí hasiči se mohou těšit na moderní základnu

Olomouc - Olomoučtí hasiči se konečně dočkají nového moderně vybaveného střediska. Dostanou jej tak po letech služby ve stísněných a zcela nevyhovujících prostorách. Stavbu nového objektu zaplatí Olomoucký kraj, který na to využije evropských dotací. Fungovat začne už počátkem roku 2012. Kraj chce letos vybudovat v rámci Integrovaného záchranného systému také nové garáže pro sanitky Rychlé záchranné pomoci. Stavět se začne už v létě.

Stovky metrů kabelů vedených po zdech a boxy telekomunikačních zařízení, mezi kterými nejde ani projít - tak v současnosti vypadá technologické zázemí operačního střediska olomouckých hasičů, které zajišťuje provoz nejen tísňové linky 112, ale vůbec integrovaného záchranného systému celého kraje.

„Prostory jsou naprosto nevyhovující a technologie má čím dál větší nároky co se týče místa, které chybí. Je tady dost obtížné projít, hlavně pro pracovníky, kteří to tady mají na starosti, kteří ty technologie udržují v chodu,“ stěžuje si vedoucí operačního střediska Vladimír Beran.

Krajští radní se nyní rozhodli to změnit a hasičům vybudovat odpovídající zázemí. Nové středisko vyroste přímo ve stávajícím areálu olomouckých hasičů. Starou halu nahradí dvoupatrová budova. V jejím přízemí budou stát hasičské vozy a v patře pak vznikne moderní operační středisko i s kompletním technologickým zázemím. Jeho stavba přijde na 54 milionů korun. Kompletně ji zaplatí kraj z evropských peněz.

„Vytvořit odpovídající podmínky hasičům považuji za morální úkol ze strany hejtmana, takže jsem rád, že můžeme tento projekt společně s hasičským sborem vytvořit a zrealizovat,“ řekl hejtman olomouckého kraje Martin Tesařík. V létě se začnou stavět také nové garáže pro sanitky Rychlé záchranné pomoci.

  • Nevyhovující současné zázemí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1750/174918.jpg
  • Vedoucí operačního střediska V.Beran autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1750/174917.jpg
  • Garáž pro hasičské vozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1750/174919.jpg