Voda na Novojičínsku zabíjela před rokem, lidé se dosud nevzpamatovali

Jeseník nad Odrou (Novojičínsko) – Dnes je to právě rok od bleskových povodní v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka a jejich katastrofální následky nejsou dodnes odstraněny. Velká voda připravila u nás loni 15 lidí o život, z toho čtyři pouze v Jeseníku. Obce na Novojičínsku se proto před ničivým živlem chtějí napříště bránit alespoň varovnými systémy.

Ještě rok po povodni, která zabíjela a brala lidem domovy, bojuje radnice v Jeseníku nad Odrou s likvidací povodňových škod. Všechny práce by starosta Tomáš Machýček chtěl mít hotové do konce příštího roku. Dosud se podle něj v obci podařilo následky velké vody odstranit ze 40 procent. Práce přibrzdilo špatné počasí a také to, že některé stavby se musejí opravovat opakovaně.

Opravy jdou pomalu 

Reportáž Sylvie Klekové (zdroj: ČT24)

„V současné době máme hotovou necelou polovinu projektů na odstraňování povodňových škod. Mezi největší akce, které máme za sebou, patří oprava kulturního domu či sportovního střediska,“ řekl starosta. Na rekonstrukci ale stále čeká například několik mostů či komunikací. „Všechny škody chceme mít odstraněny do konce roku 2011. Tento termín je podle mého názoru reálný,“ doplnil starosta obce, která loni dva týdny po povodních získala v soutěži Vesnice roku zelenou stuhu za péči o zeleň. „Bylo to zvláštní. Ocenění jsme přebírali v době, kdy jsme měli úplně jiné starosti,“ poznamenal.

Rychlost prací podle něj negativně ovlivnily dvě věci. Především si stěžuje na počasí. „Od loňského října stále jen prší a sněží. Jaro nebylo žádné a pak jsme na tři dny skočili do tropického počasí. Nyní už zase prší. Stavební firmy, které pro nás pracují, to neměly jednoduché,“ řekl. Počasí podle něj sehrálo určitou roli i v dalších problémech. „Některé stavby jsme museli opravovat dvakrát. Například ve sportovním areálu nám v mrazech opadaly obklady a popraskala dlažba. Podzemní voda zase zničila podlahu v kulturním domě,“ vyjmenoval Machýček.

Když zaprší, máme strach

Lijáky nejen zkomplikovaly opravy, ale také mezi místními vzbudily strach. „Jakmile začne pršet, tak už jsme zase špatní,“ děsí se změn počasí Veronika Brücknerová z Kunína. „Většina lidí, kteří byli loni poškozeni, se letos dvakrát musela stěhovat, dvakrát vystěhovala nábytek,“ dodal starosta Machýček.

Jak se bránit proti bleskové povodni, to je rébus, který řeší snad každá obec, většina z nich chystá zavedení bezdrátového varovného systému. Ten by měl spočívat v tom, že u řeky bude instalováno speciální čidlo, které bude informovat o zvedající se vodě – propojeno bude s bezdrátovým rozhlasem a sirénou na obecním úřadě. Například obec Kunín bude tento systém stát tři miliony. Všichni obyvatelé se ale shodují, že tato investice má smysl.