Kašperské Hory dostaly za chyby v tendru pokutu 50 tisíc

Brno - Kašperské Hory budou muset zaplatit pokutu 50 000 korun. Uložil ji pravomocně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem jsou chyby v tendru na archeologický průzkum na náměstí v Kašperských Horách. Podle starostky Kašperských Hor Aleny Balounové město zváží podání žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Nejdříve se však poradí s právníky a důkladně prostuduje druhostupňové rozhodnutí ÚOHS.

Výběrového řízení se zúčastnily pouze dvě firmy. Nabídku společnosti ZIP o.p.s., která byla v tendru nejnižší, zadavatel vyloučil, aniž by si od firmy vyžádal zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny. Výběrové řízení tak nebylo podle mluvčího ÚOHS Petra Rafaje transparentní, neboť město neumožnilo společnosti její nabídkovou cenu kvalifikovaně obhájit.

Institut mimořádně nízké nabídkové ceny má podle ÚOHS chránit zadavatele před situací, kdy uchazeč v nabídce uvede nereálnou cenu, za niž veřejnou zakázku nelze realizovat. Posouzení nabídkových cen je v pravomoci hodnotící komise. Ta by podle Rafaje měla v zájmu zachování principu transparentnosti specifikovat, v čem spatřuje nereálnost nabídkové ceny, a vyžádat si od firmy dodatečné zdůvodnění. To se v daném případě nestalo. Kašperské Hory již uzavřely smlouvu o dílo se společností ARCHAIA Jih, o.p.s.